Tullens jättefynd i cementblandare – 40 miljoner kronor i kontanter
Cementbilen där tullen hittade påsar med kontanter. - Foto: Polisen

Tullens jättefynd i cementblandare – 40 miljoner kronor i kontanter

Nu döms fem män efter att Tullen i Trelleborg hittade 40 miljoner kronor i en cementblandare och en förarhytt vid en gränskontroll. Pengarna misstänks komma från organiserad brottslighet.


Det var i februari 2023 som tullen gjorde det stora fyndet. Det var två lastbilar som anlände till hamnen efter klockan tre på natten. I gränskontrollen hittades flera påsar med kontanter. Drygt två timmar senare rullade ytterligare två lastbilar in i hamnen. Tullen hittade då ytterligare åtta påsar med kontanter i cementblandaren på den ena lastbilen.

Kända hos norska polisen

De fyra chaufförerna är från samma stad i Turkiet, dit de uppgav att de var på väg. Åklagaren Charlotta Stege Under har inte kunnat bevisa var pengarna kommer ifrån, men kopplar dem till organiserad brottslighet.

Två av lastbilarna körde från Norge där polisen hade haft span på chaufförerna. Detta med anledning av att det i Norge pågår en egen utredning där polis tror att ett större nätverk jobbar med att föra ut pengar ur landet.

I lastbilarna låg noggrant packade sedlar som packats i plastpåsar. Foto: Polisen

Männens förklaring: Pengar till jordbävningsdrabbade

Enligt förundersökningsprotokollet ska flera personer lämnat pengar till männen under deras tid i Sverige och Norge. En av dem är en man i 30-årsåldern som bor i Falkenberg vars fingeravtryck hittas på påsarna med pengar. Han åtalas tillsammans med de fyra andra männen för grov näringspenningtvätt.

Åklagaren menar också att det inte är första gången som de fyra männen från Turkiet tar emot pengar på resor i Europa. 

Samtliga misstänka nekar till brott. Två av dem har sagt att de trodde att pengarna skulle gå till jordbävningsdrabbade i Turkiet.

Döms till fängelse

Mannen från Falkenberg döms till tre och ett halvt års fängelse för två fall av grov näringspenningtvätt. De fyra andra männen, som är hemmahörande i Turkiet, döms för ett fall till tre års fängelse. De utvisas även från Sverige.

Sjuka gömman i lastbilen – tullens stora bakslag vid kontrollen: “En enorm…”

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!