Det finns en del faror i det svenska vattnet för din hund.
Det finns en del faror i det svenska vattnet för din hund. - Foto: Nyheter24

Farorna du måste känna till innan hunden badar – kan vara livsfarligt

Många hundar älskar att bada, men du som hundägare bör vara medveten om farorna. Har man otur kan ens pälskling råka ordentligt illa ut.


Vi har alla varit där. Solen skiner, temperaturen klättrar och allt du och din hund vill göra är att svalka er vid den närmaste stranden eller sjön. Men innan ni dyker in, finns det några viktiga saker att se upp för.

Alger

Blågröna alger, som är ganska vanligt på svenska badplatser, kan utgöra en stor risk för hundar. De producerar nämligen toxiner som kan leda till en rad problem hos våra fyrbenta vänner. Effekterna kan variera från milda tillstånd, som hudirritation, till allvarligare problem, såsom neurologiska skador. Detta gör det avgörande att alltid säkerställa att vattnet är säkert och algfritt innan du låter din hund dyka in.

Bakterier

Förutom alger, finns det en annan osynlig fara som kan lurka i våra vatten: skadliga bakterier. Dessa mikroskopiska skurkar kan skapa problem för både oss och våra hundar. Ett särskilt exempel att vara uppmärksam på är leptospiros, en bakteriesjukdom som kan spridas genom förorenat vatten. Detta är särskilt relevant för hundar som gillar att dricka eller simma i stående vatten, som pölar eller dammar. Symtom på leptospiros kan variera från feber och muskelsmärtor till mer allvarliga problem som njur- eller leverskador. För att förebygga detta bör du överväga att vaccinera din hund mot leptospiros och undvika att låta din hund dricka från eller simma i vattenkällor som kan vara förorenade.

7 nyttiga sommarsnacks till hunden

Fjärsingar

Ett annat potentiellt hot som kan dyka upp under era sommaräventyr är fjärsingar. Dessa små vattenlevande varelser kanske ser harmlösa ut, men låt dig inte luras av deras utseende. Fjärsingar är faktiskt en av de giftigaste fiskarna i svenska vatten. Deras taggar innehåller ett gift som kan orsaka intensiv smärta, svullnad och ibland även allvarliga systemiska reaktioner. Din hund kan stöta på en fjärsing när den hoppar in i vattnet, gräver i sanden eller utforskar undervattensstenar. Om din hund blir stucken av en fjärsing, är det viktigt att snabbt söka veterinärhjälp. Undvik områden där fjärsingar är vanliga och håll ett öga på din hund när den leker i vattnet.

Parasiter 

Även på land finns det risker när du ska bada med din hund. Stränder och badplatser kan vara riktiga huvudkontor för obehagliga små kryp som fästingar eller hjärtmask. Din hund kanske älskar att gräva i sanden och rulla runt i gräset, men det är också där dessa parasiter gillar att hänga.

Här kommer några praktiska tips för att undvika att din hund far illa:

  1. Använd förebyggande behandlingar: Det finns många produkter på marknaden som kan hjälpa till att skydda din hund från parasiter. Tala med din veterinär om vilka alternativ som passar bäst för din hund.

  2. Kolla din hund regelbundet: Efter en dag vid stranden, gör det till en rutin att noggrant kolla igenom din hunds päls och hud. Det är särskilt viktigt att kolla områden där parasiter gillar att gömma sig, som hundens öron, mellan tårna, och under svansen.

  3. Håll ditt område rent: Håll ditt område på stranden rent från skräp och matrester som kan locka till sig parasiter.

/
Bad
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!