Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gen får apor att lysa i mörker

Nyheter | 30/05/2009 18:56

Japanska forskare har infogat en ny gen i apor.

Japanska forskare har framställt vita silkesapor som lyser i grönt vid ultraviolett belysning. Det är första gången som primater (en djurgrupp som människor och apor tillhör) har fått en ny gen infogad i sitt arvsanlag.

Rent tekniskt öppnar de nya rönen möjligheten att tillverka genförändrade människor, tänk X-Men.

Genen för det grönlysande ämnet påverkar inte apornas hälsa. Den finns bara för att forskarna tydligt ska kunna se att deras metoder fungerar. Målet är att i framtiden "tillverka" apor som fått sina arvsanlag påverkade för att bli sjuka, som i sin tur ska lära oss människor om våra sjukdomar.

Genförändrade möss har på några få år blivit mycket vanliga som sjukdomsmodeller. Men apor skulle innebära fördelar, eftersom de liknar människor mera.

Nu har de japanska forskarna först lyckats tillverka fem genförändrade, grönlysande apor som fått namnen Hisui, Wakaba, Banko, Kei och Kou. Och nu är Kous första grönlysande son född, en andra generationens primat med ett konstgjort arvsanlag, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av: