Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Flaskvatten stör fortplantningen

Nyheter | 02/06/2009 11:09

Polykarbonatflaskor misstänks orsaka hjärtfel och diabetes, enligt studie från Harvard.

Ny forskning bekräftar de senaste rönen om att plasten i vattenflaskorna avger ohälsosamma ämnen. Det gäller till och med de säkraste plastflaskorna, som tillverkas av polykarbonat. Det visar en rapport från Harvard Medical School som publicerats i Environmental Health Perspectives.

Studien visar att mängden bisfenol A i urinen ökar med två tredjedelar redan efter en vecka hos personen som dricker vatten från polykarbonatflaskor. Bisfenol A har stört fortplantningsförmågan hos försöksdjur och misstänks orsaka hjärtfel och diabetes hos människor, enligt forskningsledaren Karin B Michels.

Ställda inför problemet har svenska företaget Purity därför utvecklat köksprodukter som renar vatten så det blir minst lika rent som vattnet var innan det hamnade i flaskorna.

Produkterna eliminerar cancerframkallande kloreringsbiprodukter, som finns i större eller mindre mängd i kranvatten, och har andra positiva effekter på vattnet.

Skrivet av: