Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flaskvatten stör fortplantningen

- 02/06/2009, 11:09 -

Polykarbonatflaskor misstänks orsaka hjärtfel och diabetes, enligt studie från Harvard.

Ny forskning bekräftar de senaste rönen om att plasten i vattenflaskorna avger ohälsosamma ämnen. Det gäller till och med de säkraste plastflaskorna, som tillverkas av polykarbonat. Det visar en rapport från Harvard Medical School som publicerats i Environmental Health Perspectives.

Studien visar att mängden bisfenol A i urinen ökar med två tredjedelar redan efter en vecka hos personen som dricker vatten från polykarbonatflaskor. Bisfenol A har stört fortplantningsförmågan hos försöksdjur och misstänks orsaka hjärtfel och diabetes hos människor, enligt forskningsledaren Karin B Michels.

Ställda inför problemet har svenska företaget Purity därför utvecklat köksprodukter som renar vatten så det blir minst lika rent som vattnet var innan det hamnade i flaskorna.

Produkterna eliminerar cancerframkallande kloreringsbiprodukter, som finns i större eller mindre mängd i kranvatten, och har andra positiva effekter på vattnet.

Skrivet av: