Flaskvatten stör fortplantningen

Polykarbonatflaskor misstänks orsaka hjärtfel och diabetes, enligt studie från Harvard.


Ny forskning bekräftar de senaste rönen om att plasten i vattenflaskorna avger ohälsosamma ämnen. Det gäller till och med de säkraste plastflaskorna, som tillverkas av polykarbonat. Det visar en rapport från Harvard Medical School som publicerats i Environmental Health Perspectives.

Studien visar att mängden bisfenol A i urinen ökar med två tredjedelar redan efter en vecka hos personen som dricker vatten från polykarbonatflaskor. Bisfenol A har stört fortplantningsförmågan hos försöksdjur och misstänks orsaka hjärtfel och diabetes hos människor, enligt forskningsledaren Karin B Michels.

Ställda inför problemet har svenska företaget Purity därför utvecklat köksprodukter som renar vatten så det blir minst lika rent som vattnet var innan det hamnade i flaskorna.

Produkterna eliminerar cancerframkallande kloreringsbiprodukter, som finns i större eller mindre mängd i kranvatten, och har andra positiva effekter på vattnet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.