Gravida mer utsatta för svininfluensan

Löper fyra gånger så stor risk att läggas in på sjukhus.


Svininfluensan skördar allt fler offer och i en ny undersökning från USA visade sig att var tredje av de 34 gravida kvinnor som smittats av viruset en månad efter att det spridit sig till landet lades in på sjukhus.

– Det stärker bilden att gravida är en riskgrupp och att de bör få behandling med antivirala läkemedel, säger Inger Riensenfeld-Örn, läkare på smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen till Dagens Nyheter.

Enligt analysens siffror löper gravida kvinnor fyra gånger så stor risk att läggas in på sjukhus och alltså vara i behov av vård när de har smittats.

Det är även större risk för dödsfall när gravida drabbas av viruset och nu lägger många forskare stor vikt vid att gruppen måste vaccineras. När vaccinet mot H1N1-viruset kommer till Sverige senare i höst kommer havande kvinnor att prioriteras.

Vaccinet är inte godkänt för att användas på gravida ännu, men Jan Liljemark, professor vid Läkemedelsverket, verkar inte orolig över att vaccinet ska klara testerna.

– Företaget har åtagit sig att göra tester på gravida, så det är på gång. Det vanliga influensavaccinet är godkänt för gravida och det är inte någon ökad risk utan snarare eventuellt ett något minskat skydd som man kan vänta sig, säger Liljemark till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera skadade i Västerås

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.