Torsdag 21 Okt
Stockholm

Google är din nya husläkare

Ny studie visar att läkare hittar svaren på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Studien visar att hälften av alla läkare använder Google och Wikipedia i sitt arbete.

Förra året anmälde en pappa i Stockholm en läkare efter ett besök på akuten. Hans femårige son led av trång förhud och när läkaren inte kunde komma fram till en lösning började han googla och gick sedan in på Wikipedia.

När läkaren till slut hittade en lösning uppmanade han pappan att själv utföra behandlingen på sonen som skrek och var livrädd. Då gick de till en annan läkare som löste problemet utan att använda internet.

Företaget Manhattan Research har på uppdrag av amerikanska hälsovårdsmyndigheter undersökt hur vanligt det är att läkare använder sig av Wikipedia för att få medicinsk information. Svaret blev att hälften av alla läkare gör det.

Men lyckligtvis har Wikipedia oftast rätt. New England Journal of Medicine publicerade en undersökning som visar att Google klarade av att ställa rätt diagnos i 58 procent av de fall som testades i sökmotorn, skriver Aftonbladet.

Det som man bör akta sig för är att det finns flera fall där läkemedelsföretag ändrat information om negativa bieffekter av deras mediciner.

Så du kan lugnt självbehandla dig med hjälp av nätet, i alla fall i 58 procent av fallen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela