Stockholm

Hyresgästföreningen gjorde skatteklipp

Slapp betala 10 miljoner kronor i skatt när Rosenön såldes till IT-entreprenören.


Läs mer

Hyresgästföreningen har med ett kritiserat upplägg lyckats undgå 10 miljoner kronor i skatt när den sålde sin konferensanläggning till Skypegrundaren Niklas Zennström.

Upplägget var liknande det som Väsby kommun använde 2007 när kommunen sålde en större fastighet för att sänka skatten. Då var Hyresgästföreningens kritik hänsynslös.

Ett år efter det satte Hyresgästföreningen sin plan i verket. När anläggningen Rosenön skulle säljas till Niklas Zennström bildades ett tomt helägt dotterbolag som köpte Rosenön för 34,5 miljoner kronor, vilket troligen var värdet som redovisades till Skatteverket, skriver Dagens Industri.

IT-entreprenören Zennström fick däremot betala 75 miljoner kronor för ön. Men i och med att fastigheten låg i ett annat bolag slapp Hyresgästföreningen skatta på mellanskillnaden. Därmed gjorde Hyresgästföreningen en förväntad skattevinst på över tio miljoner kronor.

Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen, viftar dock ifrån sig och menar att föreningens kritik 2007 handlade om att Väsby kommuns upplägg underlättade för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. enligt Dagens Industri.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.