Persson beklagar direktörernas miss

Besviken över att inte fler toppolitiker värvas av näringslivet.


Förre statsministern Göran Persson får snart sällskap av exlandshövdingen och politikerveteranen Anders Björck på JKL. Han kan också snart lägga sitt första privata styrelseuppdrag på meritlistan. Men han beklagar att näringslivet inte intresserar sig mer för forna toppolitiker.

– Det har ju funnits en hel del fackligt aktiva som gått in i politiken och några få politiker som gått till näringslivet. Sällan har det varit företagsledare som gått in i politiken. Jämfört med andra länder är vi i Sverige underförsörjda i den meningen. Från näringslivets sida har man varit restriktiv med att utnytta den typen av kompetens som vi politiker har, säger Persson till E24.

Han kliver in i det privata näringslivet när han blir ny styrelseordförande för Scandinavian Biogas i Uppsala. Pharmacias förre vd och bolagets grundare, Erik Danielsson, lämnar.

– Det är miljöteknik och förnyelsebar energi. Det är ett bolag byggt på svensk forskning, kopplad till Linköpings universitet. Det tredje skälet är att bolaget efter en lång period av ansträngd ekonomi nu har fått in nya pengar. Det ska bli roligt att komma in i ett litet företag som jobbar på marknadens villkor i en bransch som är starkt internationell, säger han till E24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!