Göran Persson varnar för fastighetsbubbla

Förre statsministern ser stora orosmoln på bostadsmarknaden.


STOCKHOLM. Om finansminister Anders Borgs skräckprognos på drygt 11 procents arbetslöshet blir verklighet kan Sverige stå inför en ny fastighetskris. Varningen kommer från förre statsministern Göran Persson, och inte ens stockholmarna är immuna mot prisfallen.

I finanskrisens kölvatten har fastighetspriserna varit relativt stabila, och vissa experter tror till och med att prisraset uteblir.

– Ja, vi har ju inte sett det ännu. Det är många förvånade över, också jag. Det som hållit emot är naturligtvis den enormt aggressiva penningpolitiken. Nu kommer räntorna att höjas. Den svenska Riksbanken kommer att gå med, det är frågan om det är ett halvår dit eller tre kvartal. Samtidigt kommer arbetslösheten att stiga, säger Göran Persson till Dagens Industri.

En alltför hög arbetslöshet riskerar därmed att sätta priserna ur balans.

– Hela den offentliga ekonomiska diskussionen i Sverige bygger på lite felaktiga förutsättningar. Borg har ju varit lite för pessimistisk. Han har gjort alldeles för försiktiga budgetantaganden. Det kommer att bli lite bättre tror jag. Då kanske det här inte inträffar.

– Men det är den metod som en finansminister ska ha – man ska dra ned tillväxtantagandet. Då får du bort utgiftstrycket ur budgeten. Drar du upp tillväxten har du plötsligt väldigt stora resurser som du kan använda till nya utgifter, säger Persson till Dagens Industri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!