Oro för amerikansk bankkris i Asien

I Sydkorea tror man att människor kommer märka av problemet inom ett par månader.


Amerikanska regeringens räddningspaket på 700 miljoner dollar ledde till att börserna steg. Men i Asien oroas många över en mer osäker framtid, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sydkorea, världens elfte största ekonomi, har redan börjat se hur landets export börjat minska.

–Nedgången i världsekonomin, som styrs av turbulensen på marknaderna i USA, är definitivt dåliga nyheter för den sydkoreanska ekonomin, säger Suktae Oh chefsanalytiker på City Group i Seoul till Ekot.

Han kallar det inte för en ekonomisk kris men påpekar att Sydkorea, liksom flera av dess grannar, är mycket exportberoende.

Numer är det Kina, och inte USA, som är Sydkoreas största exportpartner. Men trots det har den amerikanska marknaden stort inflytande över den sydkoreanska.

I helgen varnade den sydkoreanske presidenten Lee Myung-bak att landet måste förbereda sig på oväntade effekter av finanskrisen i USA.

Analytikern Suktae Oh menar att politiker måste förbereda befolkningen på en mer oviss framtid.

–Än så länge finns chockeffekten mest i tidningarnas rubriker, men inom några månader kommer koreanerna att märka av problemen även i vardagslivet. Arbetsmarknaden kommer att bli sämre och troligen bli inflationen högre, säger Suktae Oh till Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.