Stockholm

Oro för amerikansk bankkris i Asien

I Sydkorea tror man att människor kommer märka av problemet inom ett par månader.


Läs mer

Amerikanska regeringens räddningspaket på 700 miljoner dollar ledde till att börserna steg. Men i Asien oroas många över en mer osäker framtid, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sydkorea, världens elfte största ekonomi, har redan börjat se hur landets export börjat minska.

–Nedgången i världsekonomin, som styrs av turbulensen på marknaderna i USA, är definitivt dåliga nyheter för den sydkoreanska ekonomin, säger Suktae Oh chefsanalytiker på City Group i Seoul till Ekot.

Han kallar det inte för en ekonomisk kris men påpekar att Sydkorea, liksom flera av dess grannar, är mycket exportberoende.

Numer är det Kina, och inte USA, som är Sydkoreas största exportpartner. Men trots det har den amerikanska marknaden stort inflytande över den sydkoreanska.

I helgen varnade den sydkoreanske presidenten Lee Myung-bak att landet måste förbereda sig på oväntade effekter av finanskrisen i USA.

Analytikern Suktae Oh menar att politiker måste förbereda befolkningen på en mer oviss framtid.

–Än så länge finns chockeffekten mest i tidningarnas rubriker, men inom några månader kommer koreanerna att märka av problemen även i vardagslivet. Arbetsmarknaden kommer att bli sämre och troligen bli inflationen högre, säger Suktae Oh till Ekot.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.