Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åklagare utreder riksdagsmäns mutresa

Nyheter | 19/03/2010 16:20

Överåklagare Björn Ericson har inlett en förundersökning mot tre borgerliga politiker om misstänkt mutbrott efter att oljebolaget Shell betalat deras resa.

Björn Ericson kommer i nästa vecka ha tagit ställning till om riksdagsledamöterna begått något brott.

– Vi har fått in mediauppgifter där det påstås att ett antal personer har varit föremål för vad vi kallar för bjudresor, alltså att man på något vis skulle ha fått någon otillbörlig belöning, säger Björn Ericson till Sveriges Radios Ekot.

Det var Aftonbladet som i slutet av september rapporterade att de två moderata riksdagsmännen Gustav Blix och Lars Hjälmered samt centerpartisten Erik A Eriksson fick en resa till Pau i södra Frankrike betald av oljejätten Shell under 2007.

Hotell, flygbiljetter, mat och evenemang stod Shell för. Som med resan ville etablera en mer miljövänlig profil.

Gustav Blix är inte orolig för att åklagarens granskning ska få några juridiska konsekvenser.

– Jag är stolt och glad över att jag har kunnat medverka på konferensen för att kunna lära mig någonting och fullgöra mitt uppdrag som riksdagsledamot och som jag då gjorde arbetade med högskolefrågor och inte minst för att få träffa de fantastiska studenter som var där som ett svenskt landslag. Det tycker jag var en vettig och rimlig verksamhet att besöka, säger Gustav Blix till SR.