Piratpartiet är starkt - inte minst bland de unga männen.
1 av 3
Piratpartiet är starkt - inte minst bland de unga männen. - Foto: YVONNE ÅSELL/SVD/SCANPIX
Rekordmånga förstagångsväljare röstar i höstens val.
2 av 3
Rekordmånga förstagångsväljare röstar i höstens val. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Statsvetaren Henrik Oscarsson (t.v.) säger att de unga väljarna skiter i om sjukförsäkringen är 80 eller 90 procent. De vill förändra världen.
3 av 3
Statsvetaren Henrik Oscarsson (t.v.) säger att de unga väljarna skiter i om sjukförsäkringen är 80 eller 90 procent. De vill förändra världen. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Valet kan avgöras av de unga väljarna

Rekordmånga unga har rösträtt i höstens val. Men partierna får svårt att konkurrera om dem. De unga är inte helt nere med partipolitiken.


Nästan en halv miljon ska rösta för första gången i höstens val. Det är 15 procent fler än 2006.

Och förstagångsväljarna gör inte tummen upp för partipolitiken. Däremot är de intresserade av klimat och globalisering.

– Unga väljare vill förändra världen. De skiter i om sjukförsäkringen är 80 eller 90 procent. De går igång på frågor som handlar om krig och fred, klimathot och integration. Existentiella överlevnadsfrågor. Precis som tidigare generationer alltid gjort, säger statsvetaren Henrik Oscarsson till Göteborgs-Posten.

Och ändå lägger partierna ingen större vikt vid de här frågorna.

– Partierna måste ju locka alla grupper. Och även om förstagångsväljarna är många är pensionärerna betydligt fler.

Okunniga väljare

Dessutom är de unga väljarna inte särskilt kunniga i jämförelse med äldre. Men ändå mycket trendmedvetna. Det är bland de unga man ser valvindarna vända först.

– Man kan beskriva dem antingen som velpottor som vänder kappan efter vinden eller tolka det som att de har extra långa känselspröt och lättare ser tidens tecken. Äldre grupper är mer som supertankers, svåra att vända, säger Henrik Oscarsson till GP.

I universitetsstäder är miljöpartiet och vänsterpartiet starka. Särskilt bland kvinnor.

– Men det är tydliga skillnader mellan vilka utbildningar man går. Ganska förväntat är utbildningar till lärare, socionomer och kultur ofta rödgröna. Medan ekonomer och teknikstudenter är betydligt mer blå.

Sd och piratpartiet starka

Gruppen män 18-34 år är en svår nöt för de etablerade partierna att knäcka. Så många som 15 procent i det här väljarsegmentet uppger att de tänker rösta på ett "annat parti" i opinionsmätningarna. Det vill säga sverigedemokraterna eller piratpartiet.

Man kan alltså förmoda att de etablerade partierna undviker såväl invandringsfrågan som fildelningen i höstens val.

– De etablerade partierna kommer att göra allt för att slippa tala om FRA och övervakningssamhället. De inser att de inte har något att vinna på det, säger Henrik Oscarsson till GP.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

En till sjukhus efter krock med malmbil

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.