Liksom gamle fp-ledaren Bengt Westerberg.
1 av 2
Liksom gamle fp-ledaren Bengt Westerberg.
2 av 2
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

"Sverigedemokraterna hotar ekonomin"

Sd:s politik försämrar tillväxten, enligt Svenskt näringsliv.


I kväll kommer sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Angeläget med Adaktusson i TV8.

Där han bland annat ska grillas av två politiska kändisar som själva en gång rök ihop om invandringen. Ian Wachtmeister - tidigare ledare för Ny Demokrati, som satt i riksdagen på 90-talet och Bengt Westerberg, gammal folkpartiledare. Och förstås av programledaren själv - Lars Adaktusson.

Men programmet har också låtit Svenskt näringslivs ekonomer räkna på sverigedemokraternas ekonomiska politik.

Och enligt genomgången, som presenteras i programmet på tisdag kväll, kan sverigedemokraternas besparingsförslag - framför allt minskad invandring - inte finansiera de många reformförslag som sd föreslår.

De föreslagna besparingarna ligger på drygt 20 miljarder kronor - medan utgifterna skulle uppgå till 60 miljarder kronor.

Dessutom vill partiet behålla regeringens jobbskatteavdrag, till en kostnad av 73 miljarder kronor.

Efter Svenskt näringslivs beräkningar vill sverigedemokraterna nu också dra ner på biståndet, men fortfarande ligger förslag för minst 30 miljarder kronor ofinansierade, enligt Svenskt näringslivs ekonomer.

– Här finns en rad förslag som skulle försämra Sveriges tillväxt, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt näringsliv till TV8.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar uträkningen:

– Vi räknar på de här riktlinjerna nu och kommer att lägga en skuggbudget i maj. Vi kommer att presentera konkreta förslag och detaljerade beräkningar i god tid före valet. En besparing på 20 miljarder kronor är den lägsta siffra jag har hört angående minskad invandring.

Skuggbudgeten i maj blir sverigedemokraternas första budget sedan partiet startades 1988.

Programmet sänds tisdagen den 6 april 22:00 på TV8.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.