Sverige smiter från energideklarationen

Bara 14 procent har lämnat in energideklarationen i tid till Boverket.


Av de cirka 350 000 deklarationerna som skulle ha lämnats in innan årsskiftet hade bara 49 245 nått myndigheten innan 2008 blev 2009. En mindre bostadsrättsförening kan få böter på cirka 30.000 kronor om deklarationen uteblir.

– De som väljer att strunta i deklarationerna får ju en tuffare behandling. Men ingen kommer att vitesföreläggas ohörd, fastighetsägaren blir alltid kontaktad av kommunen och får möjlighet att förklara sig, säger Thomas Johansson, till DN.

Energideklarationer ska lämnas för flerfamiljshus, kontor och större offentliga byggnader. Även villor som säljs eller hyrs ut från och med den 1 januari 2009 ska deklareras för. Nu väntar böter dem som inte följt lagen vars syfte är att minska energianvändningen i husen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.