Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krav på självsläckande cigaretter

- 04/01/2009, 23:56 -

Från och med 2010 blir det olagligt att sälja cigaretter som inte slocknar av sig själva. Säkra cigaretter ska rädda liv.

Att somna ifrån cigaretten är en vanlig orsak till dödsbränder. Med hjälp av ny lagstiftning om självsläckande cigaretter vill EU-kommissionen minska antalet dödsbränder. Det blir därmed olagligt att sälja cigaretter som inte är självsläckande. Nu sätter man press på den ovilliga tobaksindustrin.

– Vart tredje dödsfall i bränder beror på rökning. Vi hoppas kunna minska dem med hälften, säger Björn Albinson, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Göteborgs-Posten.

Självsläckande cigaretter har funnits sedan 1980-talet men tobaksjättarna har inte varit några stora anhängare. Nackdelen för tobaksindustrin är att självsläckande cigaretter är mer kostsamma att producera. EU-kommissionen väntas lägga fram ett nytt direktiv för EU-länderna under 2010 och tvingar EU-länderna att endast handla med de självsläckande cigaretterna.

Specialcigaretterna finns redan i ett antal andra länder som Australien, Kanada och många delstater i USA.

Se inslag om den säkra cigaretten:

Skrivet av: