Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krav på effektivare skuldsanering

- 05/01/2009, 07:59 -

Skuldsanering bör komma fler till del. Regeringen måste forma en strategi.

Det krävs en effektivare skuldsaneringsprocess som kommer fler människor till del. Regeringen måste forma en tydlig strategi för att hantera överskuldsättning och dess konsekvenser.

Det skriver rikskronofogden Eva Liedström Adler tillsammans med chefer för andra myndigheter på Dagens Nyheters debattsida.

Omkring 400 000 människor har problem att betala sina räkningar. Siffran blir högre om även familjemedlemmar, som berörs av hushållets dåliga ekonomi inkluderas. Oftast är det hushåll med små marginaler som drabbas av överskuldsättning.

Överskuldsättningen beräknas kosta samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor i form av ökade sjukvårdskostnader och produktionsbortfall, enligt Kronofogdemyndigheten (KFM).

Den efterlysta strategin måste innefatta åtgärder på flera nivåer. Bland annat att förhindra överdriven skuldsättning genom information och utökad tillsyn.

Skrivet av: