Centern verkar inte hitta fram till de unga väljarna...
1 av 3
Centern verkar inte hitta fram till de unga väljarna... - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
... men det här är Annie Johansson, 27.
2 av 3
... men det här är Annie Johansson, 27. - Foto: Tobias Wahlqvist
Riksdagskandidaten Hanna Wagenius tror att de unga kommer att fatta att centern är partiet för dem.
3 av 3
Riksdagskandidaten Hanna Wagenius tror att de unga kommer att fatta att centern är partiet för dem.

Unga väljare ratar centern

Centerpartiet slår i botten bland de unga väljarna i Nyheter24-gruppens webbpanel. Partiet placerar sig strax över feministiskt initiativ men under piratpartiet.


Nyheter24-gruppens webbpanel

En webbpanel bestående av användare av Nyheter24-gruppens nätfora med 1,6 miljoner veckounika besökare har bland annat svarat på frågorna Vilken partiledare har du störst förtroende för och Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Nyheter24-gruppens webbpanel består av 8 435 unga webbanvändare som röstar för första, andra och tredje gången. Nyheter24 kommer under våren att kontinuerligt presentera nya undersökningar baserade på denna panel.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag? (Räknat i procent)

Moderaterna: 24,3                                   

Socialdemokraterna: 23,4

Miljöpartiet: 12,6

Vänsterpartiet: 6,1

Sverigedemokraterna: 6,7

Folkpartiet: 5,1

Kristdemokraterna: 4,0

Piratpartiet: 2,3

Centerpartiet: 1,7

Feministiskt initiativ: 1,6

Vet ej: 15

Annat: 2

Vilken partiledare har du störst förtroende för? (Räknat i procent)

Fredrik Reinfeldt (m): 32

Maria Wetterstrand (mp): 17

Mona Sahlin (s): 10

Gudrun Schyman (fi): 3

Lars Ohly (v): 3

Maud Olofsson (c): 2

Göran Hägglund (kd): 2

Rick Falkvinge (pp): 2

Peter Eriksson (mp): 1

Jan Björklund (fp): 1

Jimmie Åkesson (sd): 1

Vet ej: 25

Annan: 2

Hur tycker du att de rödgröna sköter sig just nu? (Räknat i procent)

Bra: 8

Okej: 51

Dåligt: 41

Hur tycker du att alliansen sköter sig just nu? (Räknat i procent)

Bra: 24

Okej: 39

Dåligt: 37

Undersökningen är genomförd av Xtreme Nordic AB på uppdrag av Nyheter24. 1 334 personer svarade på frågorna som ställdes under april månad.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) får höga förtroendesiffror som partiledare på tryggt avstånd från konkurrenterna Mona Sahlin (s) och Maria Wetterstrand (mp).

Alliansen anses göra ett bra eller okej jobb just nu - medan en majoritet anser att de rödgröna just nu gör ett dåligt jobb.

Det är några av svaren när Nyheter24 lät analysföretaget Xtreme fråga vår webbpanel där drygt 8 000 personer ingår var de står inför valet i höst.

Vad gäller enskilda partier får centern minst antal röster och hamnar mittemellan feministiskt initiativ och piratpartiet på en procent.

– Det är inget nytt, det har sett ut så i alla mätningar och i alla fyra valen jag har varit engagerad i centerpartiet, säger 31-årige riksdagsledamoten Fredrick Federley (c) till Nyheter24.

Andra toppnamn i partiet är däremot förvånade:

– Jag är förvånad. De frågor vi driver är sådana som ligger nära unga väljare bland annat utökat fribelopp, flexibel arbetsmarknad, avstampsjobb, fildelning och så vidare, säger partisekreteraren Anders Flanking.

– Dessutom har vi tillsatt Annie Johansson - riksdagens yngsta ledamot - som nationell talesperson i arbetsmarknadsfrågor vilket är ytterligare en markering från vår sida. Så vår offensiv fortsätter, säger Anders Flanking.

Kanske ska centern ta siffrorna med en nypa salt. Statsvetaren och valforskaren Sören Holmberg säger till Nyheter24 att centern i och för sig är svaga bland de yngre, men att man också slår lägre i nätbundna undersökningar, medan till exempel sverigedemokraterna slår högre på nätet.

– Därför ska man ta det lite försiktigt med nätbundna undersökningar, avslutar Holmberg.

"Bara tuta och köra"

De senaste åren har centern gått från att ha varit ett miljö- och landsbygdsorienterat parti till att ha blivit ett modernt liberalt högerparti med betoning på federalism, marknadsekonomi och individuella friheter.

Den nya politiken och framtoningen fick starkt genomslag i medier och bloggosfär för fyra år sedan med förespråkare såväl bland intellektuella som på Stureplan.

Hanna Wagenius (c), 21 år gammal riksdagskandidat och stridbar förespråkare för avskaffande av Lagen om anställningsskydd och sexköpslagen, säger att centern måste bli tydligare i sitt budskap:

– Det känns inte kanske så sexigt att snacka småföretagarpolitik men många tycker som oss utan att veta om det ännu. Vi kommer att få med oss folk bara vi fortsätter jobba med våra frågor.

– Det är bara tuta och köra, avslutar Wagenius.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!