Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljardinvestering i Goldman Sachs

Nyheter | 24/09/2008 03:49

Warren Buffett investerar fem miljarder dollar i banken Goldman Sachs. (TT)

En storinvestering i USA:s bankvärld kom på tisdagskvällen som en positiv motvikt till dystra profetior om fortsatt finanskris. Kongressen debatterade vidare om regeringens räddningsplan på 700 miljarder dollar.

Efter USA-börsens stängning kom beskedet att miljardären Warren Buffett köper aktier för fem miljarder dollar i banken Goldman Sachs. Buffetts bolag Berkshire Hathaway får också möjlighet att köpa aktier för ytterligare fem miljarder dollar inom fem år, vilket skulle ge en ägarandel på runt nio procent.

Nyheten fick Goldman Sachs aktie att stiga med över åtta procent i efterhandeln. Buffett är en av USA:s mest ansedda investerare, känd för att satsa på bolag som han anser undervärderade.

– I kongressen fick tidigare under tisdagen finansminister Henry Paulson och centralbankschefen Ben Bernanke under fem timmars utfrågning inför senatens bankutskott argumentera för regeringens räddningsplan. Den är "sorglig" och "pinsam", men nödvändig för att avvärja hotet om djup recession och återställa förtroendet för finansmarknaden, sade Paulson.

Han manande kongressen att anta den snabbt eller riskera svåra ekonomiska konsekvenser. Men Barney Frank, ordförande i representanthusets finansutskott sade att det kan dröja till måndag innan kongressen är klar med planen.

Som tillägg till den statliga fond på 700 miljarder dollar som utgör kärnan i finansminister Paulsons plan efterlyser demokraterna bland annat starkare kontrollinstanser och riktat stöd till hushåll som drabbas tvångsauktion av bostäder.

Skrivet av: