Miljardinvestering i Goldman Sachs

Warren Buffett investerar fem miljarder dollar i banken Goldman Sachs. (TT)


En storinvestering i USA:s bankvärld kom på tisdagskvällen som en positiv motvikt till dystra profetior om fortsatt finanskris. Kongressen debatterade vidare om regeringens räddningsplan på 700 miljarder dollar.

Efter USA-börsens stängning kom beskedet att miljardären Warren Buffett köper aktier för fem miljarder dollar i banken Goldman Sachs. Buffetts bolag Berkshire Hathaway får också möjlighet att köpa aktier för ytterligare fem miljarder dollar inom fem år, vilket skulle ge en ägarandel på runt nio procent.

Nyheten fick Goldman Sachs aktie att stiga med över åtta procent i efterhandeln. Buffett är en av USA:s mest ansedda investerare, känd för att satsa på bolag som han anser undervärderade.

– I kongressen fick tidigare under tisdagen finansminister Henry Paulson och centralbankschefen Ben Bernanke under fem timmars utfrågning inför senatens bankutskott argumentera för regeringens räddningsplan. Den är "sorglig" och "pinsam", men nödvändig för att avvärja hotet om djup recession och återställa förtroendet för finansmarknaden, sade Paulson.

Han manande kongressen att anta den snabbt eller riskera svåra ekonomiska konsekvenser. Men Barney Frank, ordförande i representanthusets finansutskott sade att det kan dröja till måndag innan kongressen är klar med planen.

Som tillägg till den statliga fond på 700 miljarder dollar som utgör kärnan i finansminister Paulsons plan efterlyser demokraterna bland annat starkare kontrollinstanser och riktat stöd till hushåll som drabbas tvångsauktion av bostäder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.