Stockholm

Svenska politiker vill spara dina googlesökningar i två år

Om EU-politikerna får som de vill kan dina googlingar sparas i upp till två år.
Om EU-politikerna får som de vill kan dina googlingar sparas i upp till två år. Foto: RENE TILLMANN/AP/Scanpix

Anna Maria Corazza Bildt (m), Alf Svensson (kd) och Marit Paulsen (fp) är några av de politiker som skrivit på ett förslag som vill tvinga sökmotorer att registrera dina trafikvanor i två år.


Läs mer

Europaparlamentets skriftliga förklaring nummer 29 går ut på att man ska registrera alla våra sökningar i sökmotorer som Google.

Syftet är att komma åt barnporren genom att även sökmotorer omfattas av datalagringsdirektivet - som ålägger internet- och mobiloperatörer att spara uppgifter om all mejl- och mobiltrafik som sker i minst sex månader och högst två år.

Flera svenska Europaparlamentariker har skrivit under förslaget som ursprungligen är författad av två konservativa ledamöter, Tiziano Motti och Anna Záborská.

Allt som allt står redan 324 parlamentariker bakom det - och när mer än hälften - det vill säga 369 ledamöter - skrivit under kan den antas och blir därmed parlamentets officiella ståndpunkt men är inte lagstiftande i sig.

Men kritikerna pekar på att bakom det vällovliga syftet att bekämpa barnporr döljer sig ett allomfattande övervakningssamhälle.

Utrikesminister Carl Bildts hustru - en av undertecknarna - tillhör dock inte dem som är allra mest oroliga för att djävulen gömmer sig i detaljerna.

– Exakt vad det står i detalj är inte så viktigt, det är en uppmaning att vi fokuserar på de här frågorna.Vad gäller invändningarna mot en Google-registrering ur integritetssynpunkt. Vi håller på att diskutera det och det är en seriös debatt som vi måste ta. Det är en mycket viktig fråga, säger Anna Maria Corazza Bildt (m) till Europaportalen.

Alf Svensson - tidigare partiledare, numera Europaparlamentariker för kristdemokraterna - säger så här om förslaget:

– Man kan alltid överväga om man ska skriva på sådana här förklaringar eller inte. Men på inget vis i världen skulle jag vilja framstå som att jag inte gör allt för att motverka barnpornografi. Sedan kan det vara så att man inte har utarbetat i minsta detalj hur lagstiftningen ska se ut, säger han till Europaportalen.

Den liberale bloggaren och piratpartisten Henrik Alexandersson är en av kritikerna:

– Det är fan som Facebook. Bara det låter fint, så rusar alla till för att vara med. Om det sedan är fel, dumt, farligt eller kontraproduktivt när man börjar titta närmare på frågan - det bryr sig folk inte om, skriver han på sin blogg.

Uppdatering: Folkpartiets Marit Paulsen har numera dragit tillbaka sitt stöd för den skriftliga förklaringen nummer 29.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.