Om EU-politikerna får som de vill kan dina googlingar sparas i upp till två år.
Om EU-politikerna får som de vill kan dina googlingar sparas i upp till två år. - Foto: RENE TILLMANN/AP/Scanpix

Svenska politiker vill spara dina googlesökningar i två år

Anna Maria Corazza Bildt (m), Alf Svensson (kd) och Marit Paulsen (fp) är några av de politiker som skrivit på ett förslag som vill tvinga sökmotorer att registrera dina trafikvanor i två år.


Europaparlamentets skriftliga förklaring nummer 29 går ut på att man ska registrera alla våra sökningar i sökmotorer som Google.

Syftet är att komma åt barnporren genom att även sökmotorer omfattas av datalagringsdirektivet - som ålägger internet- och mobiloperatörer att spara uppgifter om all mejl- och mobiltrafik som sker i minst sex månader och högst två år.

Flera svenska Europaparlamentariker har skrivit under förslaget som ursprungligen är författad av två konservativa ledamöter, Tiziano Motti och Anna Záborská.

Allt som allt står redan 324 parlamentariker bakom det - och när mer än hälften - det vill säga 369 ledamöter - skrivit under kan den antas och blir därmed parlamentets officiella ståndpunkt men är inte lagstiftande i sig.

Men kritikerna pekar på att bakom det vällovliga syftet att bekämpa barnporr döljer sig ett allomfattande övervakningssamhälle.

Utrikesminister Carl Bildts hustru - en av undertecknarna - tillhör dock inte dem som är allra mest oroliga för att djävulen gömmer sig i detaljerna.

– Exakt vad det står i detalj är inte så viktigt, det är en uppmaning att vi fokuserar på de här frågorna.Vad gäller invändningarna mot en Google-registrering ur integritetssynpunkt. Vi håller på att diskutera det och det är en seriös debatt som vi måste ta. Det är en mycket viktig fråga, säger Anna Maria Corazza Bildt (m) till Europaportalen.

Alf Svensson - tidigare partiledare, numera Europaparlamentariker för kristdemokraterna - säger så här om förslaget:

– Man kan alltid överväga om man ska skriva på sådana här förklaringar eller inte. Men på inget vis i världen skulle jag vilja framstå som att jag inte gör allt för att motverka barnpornografi. Sedan kan det vara så att man inte har utarbetat i minsta detalj hur lagstiftningen ska se ut, säger han till Europaportalen.

Den liberale bloggaren och piratpartisten Henrik Alexandersson är en av kritikerna:

– Det är fan som Facebook. Bara det låter fint, så rusar alla till för att vara med. Om det sedan är fel, dumt, farligt eller kontraproduktivt när man börjar titta närmare på frågan - det bryr sig folk inte om, skriver han på sin blogg.

Uppdatering: Folkpartiets Marit Paulsen har numera dragit tillbaka sitt stöd för den skriftliga förklaringen nummer 29.

/
/
/
EU
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.