Onsdag 28 Sep
Stockholm

Anders Borg: Euron bra för Sverige

1 av 2
2 av 2

Trots att euron befinner sig i sin djupaste kris någonsin tror finansminister Anders Borg (m) att ett EMU-inträde vore bra för Sverige. Och berättar att han ser en ny världsekonomi växa fram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Skuldkrisen rår inte på moderate finansministern Anders Borgs nerver. Euron vore bra för Sverige, menar han.

Men först vill han se ett nytt och hårdare regelverk införas - eurons medlemsländer ska inte - som Grekland - kunna leva över sina tillgångar och låta de andra EMU-länderna plocka upp notan.

Finansministern räknar med att det tar några år innan nödvändiga regelförändringar kommit på plats och euron är mogen för svenskt medlemskap.

Det framgår av en stor intervju med nyhetsbyrån TT.

Anders Borg säger att han respekterar den växande kritiken mot euron efter vårens skuldkris. Han ser kronan som en viktig komponent i krishanteringen 2008–2009.

– Vi har haft finanspolitik, penningpolitik, växelkurs och marknadsräntor som alla gått i samma riktning. Det är det som förklarar varför Sverige står sig så starkt nu, säger han till TT.

Men ändå har Anders Borg inte förändrat sin grundläggande uppfattning. På sikt vore införandet av euron bra för Sverige, tror han.

– Det är en politisk uppfattning jag har, mycket kopplat till hur jag ser en ny världsekonomi växa fram, säger Anders Borg till TT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.