Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljondonationer till partierna hålls hemliga

- 14/06/2010, 14:26 -

Pontus Lundahl / SCANPIX

"Problemet är att partierna beslutar om regelverket själva."

Moderaterna, socialdemokraterna och kristdemokraterna. Alla tre fick förra året bidrag på över en miljon från privatpersoner.

Och ett stort antal miljoner kan under 2010 komma att skänkas till partierna. Men vem som står bakom donationerna hålls hemligt.

– Problemet är att partierna beslutar om regelverket själva. Hade vi haft en författningsdomstol hade det här aldrig hållit, säger Gullan Gidlund, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet, till Riksdag & Departement.

Tillsammans med Schweiz, San Marino och Malta hör Sverige till undantagsländerna i Europa. Alla andra länder har obligatorisk redovisning av partiernas intäkter.

För socialdemokraterna handlar det mycket om pengar från fackförbund medan moderaterna får desto mer från privatpersoner.

Från och med i år finns dock en informell överenskommelse om att redovisa vem som skänker större summor pengar.

De partier som är emot ökad transparens är de som får mest pengar från privatpersoner - moderaterna och kristdemokraterna.

– Valhemligheten väger tyngre. Vi är kritiska till lagstiftning, eftersom vi tycker att det är bra om partierna kan stå fria från staten här, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingman till Riksdag & Departement.