- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Äldre och rikare hoppar av a-kassan

405 000 hoppade av när avgifterna höjdes.


De som har hunnit fylla 60 år och de som har gott om pengar är allra mest benägna att gå ur a-kassan. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Sedan 2005 har 432 000 gått ur a-kassan och liten risk att bli arbetslös samt ålder verkar vara de viktigaste aspekterna som får folk att hoppa av.

– Siffrorna verifierar det vi har trott, att många av dem som lämnat har varit i den positionen ekonomiskt att man inte tycker att man har haft nytta av försäkringen. Eller så har man varit nära pensionsåldern och tycker, med tanke på turordningsreglerna, att risken för arbetslöshet är låg, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till Riksdag &  Departement.

Av de 432 000 som lämnat a-kassan hoppade nästan alla, 405 000, av i samband med de kraftiga avgiftshöjningarna och de strängare reglerna i a-kassan.

– Det är detta som oroar oss, att människor lämnat en försäkring för att den blivit både dyrare och försämrad, säger Melker Ödebrink, kanslichef för Arbetslöshetskassornas samorganisation, till Riksdag & Departement.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.