1 av 3
- Foto: Kallestad, Gorm/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Kallestad, Gorm/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Gerald Herbert/AP/SCANPIX

CIA planerade propagandaattack mot Europa

Den amerikanska underrättelsetjänsten planerade en massiv propagandaoffensiv mot Västeuropa för att öka allmänhetens stöd för kriget i Afganistan.


WASHINGTON. I en promemoria som distribuerades internt inom CIA den 11 mars 2010 står som huvudrubrik; "Afghanistan: Behåll och förstärk Västeuropas stöd för det Natoledda uppdraget".

Promemorian går sedan detalj för detalj igenom hur propagandaattacken ska genomföras.

I Frankrike vill CIA öka empatin för afghanska kvinnor och flyktingar, för  att på så sätt skapa starkare stöd för den franske presidenten Nicholas Sarkozy och hans ambitioner i Afganistan.

"Afghanska kvinnor kan verka som ideala objekt för att humanisera ISAF:s (International Security Assistance Force) aktion", står det i det läckta dokumentet.

Utnyttja Obamas popularitet

Enligt dokumentet ska befolkningen i länder som Frankrike och Tyskland i allmänhet ha väldigt hög tilltro till president Barack Obamas förmåga inom utrikespolitiken.

Detta är något CIA vill utnyttja genom att få Obama att hålla tal där han direkt vädjar till den europeiska befolkningen att gå vidare med uppdraget i Afghanistan.

I Tyskland är pr-strategin att gå in hårt för att bevisa vad ett eventuellt nederlag skulle innebära för den inhemska svarta drogmarknaden. Dessutom skulle det innebära allt större flyktingströmmar till landet och att terrorismen skulle öka väsentligt.

Tillvägagångssättet

"Medierapportering som återbeättar vittnesmål från afghanska kvinnor är förmodligen den mest effektiva vägen", fortsätter dokumentet som läckte ut via Wikileaks tidigare i år.

Promemorian visar vidare på en djup analys av den franska mediesfären under 2009, när tolv afghanska flyktingar deporterades och CIA menar att strömmarna och ilskan kan användas i ISAF:s och Natos favör.

/
/
CIA
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.