Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obamas mardröm finns i Solna

- 06/08/2010, 11:36 -

Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Från en källare i Solna sprids dokumenten som USA vill stoppa. Datorerna innhåller hemliga filer som läggs upp på sajten Wikileaks. – Det är viktigt att det finns sådana som erbjuder tjänster även till de obekväma kunderna, säger Mikael Viborg, som sköter serverhallen.

STOCKHOLM. I en mörk källare, på hemlig plats, finns de. Serverarna som lagrar alla filer som publiceras på sajten Wikileaks.

Trots att de topphemliga dokumenten kopieras runt om världen och även sprids från servrar både i Polen och Belgien, är källarrummet i Solna, norr om Stockholm, en stor del av dokumenten förmedlas.

– Vi har sett en kraftig peak i trafiken sedan publiceringen, trots att dokumenten rent tekniskt inte innehåller någon särskilt stor datamängd, säger 27-årige Mikael Viborg till Dagens Nyheter.

Nyligen publicerades 90 000 hittills hemliga dokument - USA:s krigsdagbok i Afghanistan - och avslöjade en rad hemligheter. Och som Nyheter24 tidigare skrivit om finns även den mystiska filen "Insurance" i Solna.

– Det är viktigt att det finns sådana som erbjuder tjänster även till de obekväma kunderna. Wikileaks kontaktade oss för flera år sedan och behövde en tunneltjänst. Då visste vi redan vad de sysslade med för typ av verksamhet och som jag ser det är den här typen av verksamhet viktig för att en demokrati ska kunna fungera, säger Mikael Viborg till DN.

Wikileaks väljer att lägga sina servrar i Sverige på grund av grundlagarna. Viborg, själv utbildad jurist, säger att han enbart förmedlar datatrafik. Wikileaks står för publiceringen.

– Vi har ingen kontroll över vad som publiceras. Vi är ingen del i Wikileaks på så sätt. Vi väljer att inte göra några moraliska bedömningar i vad publikationerna gäller, säger han till DN.