Annie Johansson (c)
1 av 4
Annie Johansson (c) - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Stefan Attefall (kd).
2 av 4
Stefan Attefall (kd).
Carina Hägg (s).
3 av 4
Carina Hägg (s).
Om sd blir vågmästare så säger alliansen ja, enligt Carina Hägg (s)
4 av 4
Om sd blir vågmästare så säger alliansen ja, enligt Carina Hägg (s) - Foto: Christophe Ena/Scanpix

S-profil: Alliansen vill regera med sd

Riksdagsledamoten Annie Johansson (c) rasar mot påståendet:– Patetiskt och lögnaktigt.


Enligt riksdagsledamot Carina Hägg (s), deklarerade i dag riksdagsledamot Stefan Attefall (kd) i en debatt att alliansregeringen kommer att sitta kvar vid makten, även om man behöver sverigedemokraternas stöd.

Det hela skedde på en debatt arrangerad av Rotaryföreningen i Gislaved.

– Det kom en fråga från publiken om det jämna läget i valet och om alla potentiella resultat som kan resultera i att blocken skulle behöva stöd från sverigedemokraterna och mitt svar var att de rödgröna inte kommer att bilda regering med sverigedemokraternas stöd, säger Carina Hägg till Nyheter24.

– Det var förvånande att de andra alliansföreträdarna inte markerade sin hållning, inte ens i slutet när alla fick tillfälle att tala fritt. Folkpartisten var lokal fritidspolitiker, men de två andra är erfarna riksdagsledamöter, säger Carina Hägg till Nyheter24.

Alliansens företrädare var alltså bland andra Annie Johansson (c) och Bengt-Anders Johansson (m) - båda riksdagsledamöter.

– Det är patetiskt och lögnaktigt, säger Annie Johansson till Nyheter24. Vi fick en fråga från publiken som jag först gav ett långt svar på och förklarade att vi i alliansen har öppnat för ett samarbete med miljöpartiet om vi inte får egen majoritet.

– Carina Hägg gav därefter ett långt flummigt svar och sa att de rödgröna aldrig kommer att göra sig beroende av sverigedemokraterna för att bilda regering

Kristdemokraten Stefan Attefall reagerar med stor förvåning på uppgifterna från Nyheter24:

– Ha! Hon  har uppenbarligen svårt att förstå det svenska språket, säger Stefan Attefall till Nyheter24.

– Det hon säger är helt uppåt väggarna. Annie sa att vi kommer att söka stöd hos miljöpartiet om vi inte får egen majoritet och det instämde jag i men jag tillade också att en regering måste röstas bort av en majoritet i riksdagen. Är vi starkare än de rödgröna i den situationen så ligger bollen snarare hos dem att söka stöd hos sverigedemokraterna.

Stefan Attefall ångrar att han gav sig in i en avancerad konstitutionell diskussion.

– Landet måste ju regeras och det har funnits många minoritetsregeringar genom åren. Jag gjorde misstaget att förklara hur grundlagen fungerar i dessa situationer. Carina Hägg förstod ju allt helt fel. Inget riksdagsparti tänker samarbeta med sverigedemokraterna, avslutar Stefan Attefall.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!