Folkpartiledaren Jan Björklund besvarade tittarnas frågor i SVT:s telefonväkteri.
Folkpartiledaren Jan Björklund besvarade tittarnas frågor i SVT:s telefonväkteri. - Foto: Martina Holmberg / Svd / SCANPIX

Ministern: Man behöver cash som 20-åring

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) svarade på tittarnas frågor om bland annat studiemedel i SVT.


På söndagskvällen satt folkpartiledaren Jan Björklund i SVT:s studio två för att grillas av programledarna Mats Knutson och Anna Hedenmo. På måndagsmorgonen var det tittarnas tur att ställa fp-ledaren och utbildningsministern mot väggen.

På frågan om varför alliansen vill höja lånedelen i studiemedlet medan de rödgröna vill höja bidragsdelen svarade Jan Björklund att det centrala är att man "behöver cash som 20-åring". Men att han tycker att man kan betala tillbaka de pengarna när man har möjlighet.

– När man pluggar har man det knapert. Man behöver cash i 20-årsåldern. Det som är viktigt då är att få medel, inte om det är lån eller bidrag. Men pluggar man ett par år så får man en högre inkomst senare i livet så jag är beredd att försvara att man ska betala tillbaka det då, sa han i SVT:s telefonväkteri.

Utbildningsministern pekar ut ungdomsarbetslösheten som ett av våra största samhällsproblem. Lösningen, tror folkpartiledaren Jan Björklund, är lärlingsutbildningar och lärlingsanställningar:

– Vi har valt fel system när alla tvingas till teoretiska studier. Många vill inte bli akademiker och hoppar av.

/
CSN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.