Fredag 14 Maj
Stockholm

Ministern: Man behöver cash som 20-åring

Folkpartiledaren Jan Björklund besvarade tittarnas frågor i SVT:s telefonväkteri.
Folkpartiledaren Jan Björklund besvarade tittarnas frågor i SVT:s telefonväkteri. Foto: Martina Holmberg / Svd / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) svarade på tittarnas frågor om bland annat studiemedel i SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På söndagskvällen satt folkpartiledaren Jan Björklund i SVT:s studio två för att grillas av programledarna Mats Knutson och Anna Hedenmo. På måndagsmorgonen var det tittarnas tur att ställa fp-ledaren och utbildningsministern mot väggen.

På frågan om varför alliansen vill höja lånedelen i studiemedlet medan de rödgröna vill höja bidragsdelen svarade Jan Björklund att det centrala är att man "behöver cash som 20-åring". Men att han tycker att man kan betala tillbaka de pengarna när man har möjlighet.

– När man pluggar har man det knapert. Man behöver cash i 20-årsåldern. Det som är viktigt då är att få medel, inte om det är lån eller bidrag. Men pluggar man ett par år så får man en högre inkomst senare i livet så jag är beredd att försvara att man ska betala tillbaka det då, sa han i SVT:s telefonväkteri.

Utbildningsministern pekar ut ungdomsarbetslösheten som ett av våra största samhällsproblem. Lösningen, tror folkpartiledaren Jan Björklund, är lärlingsutbildningar och lärlingsanställningar:

– Vi har valt fel system när alla tvingas till teoretiska studier. Många vill inte bli akademiker och hoppar av.

Kommentera
Kopiera länk
Dela