Johan Pehrson håller fast vid folkpartiets förslag om att kunna ställa barn under 15 år inför rätta.
1 av 3
Johan Pehrson håller fast vid folkpartiets förslag om att kunna ställa barn under 15 år inför rätta. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Att allt yngre och yngre ungdomar kommer åt vapen, menar Thomas Bodström handlar om sociala problem - främst ute i förorterna.
2 av 3
Att allt yngre och yngre ungdomar kommer åt vapen, menar Thomas Bodström handlar om sociala problem - främst ute i förorterna. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kriminella kan välja och vraka bland vapen, enligt rikskriminalpolisen.
3 av 3
Kriminella kan välja och vraka bland vapen, enligt rikskriminalpolisen. - Foto: AP

Allt fler unga är beväpnade

I Sveriges Radios P1 möttes Thomas Bodström, rättspolitisk talesperson för socialdemokraterna, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för folkpartiet, i en debatt om illegala vapen.


Kriminella kan i dag välja och vraka på den illegala vapenmarknaden, enligt rikskriminalpolisen.   

Och mordförsök blir allt vanligare i storstäderna.

– Det är mycket allvarligt att de individerna som ägnar sig åt grov brottslighet kan försvara sig med vapen, säger Johan Pehrson (fp).

Johan Pehrson menar att anledningen till detta är den ökade brottsligheten och att det har blivit lättare att få tag i vapen.

Thomas Bodström (s) anser att problemet är att Sverige saknar en välfungerande organisation mot organiserad brottslighet.

– Det har stannat av, tyvärr. Där har visserligen folkpartiet ett bra förslag i sitt valmanifest. Men systemet som regeringen infört har varit ineffektivt. Vi vill ha en organisation som vi kallar Reko. Där man gör en kraftfull organisation av rikskrimalpolisen, Säpo och ekobrottsmyndigheten. Då skulle vi få en kraftfull organisation mot all organiserad brottslighet, säger Thomas Bodström. 

Om alliansen vinner valet kommer de att jobba med att effektivisera svensk polis. Men Johan Pehrson vill också ha en nationell rikskriminalpolis. Folkpartiet har tillsatt en utredning i dagarna, som han hoppas ska övertyga moderaterna.

– Vidare kan man jobba med en vapenamnesti och se över lagstiftningen av straffvärdet, säger Johan Pehron.

Thomas Bodström tror inte att en nationell rikskriminal går att införa med moderaterna vid makten.

– De säger ju nej till alla liknande förslag från folkpartiet och oss. Vapenamnesti har vi redan krävt, men det säger också Beatrice Ask (m) nej till.

Moderatorn frågar Johan Pehrson om folkpartiet har mer gemensamt med Thomas Bodström än Beatrice Ask, vilket Johan Pehrson är snabb att säga nej till.

– Nej, det har vi verkligen inte. Vi har - inom regeringen - helt enkelt olika syner på vikten av en operativ nationell polis för riktigt grova brott.

Att allt yngre och yngre ungdomar kommer åt vapen, menar Thomas Bodström handlar om sociala problem - främst ute i förorterna.

– Med en regering som ökar klyftorna och med den höga ungdomsarbetslösheten är det lockande för en ungdom utan framtidsutsikter att tjäna snabba pengar på att till exempel transportera vapen. Därför måste man satsa på att minska klyftorna - vilket det finns större chanser till med en rödgrön regering.

Johan Pehrson håller fast vid folkpartiets förslag om att kunna ställa barn under 15 år inför rätta.

– Vi måste se till att vi har tidiga och tydliga signaler för ungdomar som är i riskzonen. Det är rätt otäckt hur unga uttnyttjas av kriminella ligor. Min regering har slagit rekord i att öppna poliskontor - medan Bodströms kanske slog rekord i att lägga ner polisstationer.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är påskens olycksvägar

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.