- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Uselt opinionsläge för socialdemokraterna

Alliansen skulle få egen majoritet om siffrorna i  Sifo:s mätning blev valresultatet.


Socialdemokraterna får i ännu en opinionsmätning stöd av under 30 procent samtidigt som den borgerliga alliansen tillsammans får 50,1 procent.

Det enda glädjande för de rödgröna är att miljöpartiet och vänsterpartiet ökar något. För socialdemokraterna är det dock fråga om rekordlåga siffror och bara 28,7 procent skulle, enligt Sifo/SvD, rösta på dem om det vore val i dag. Det är den lägsta siffran sedan mars 1997 för socialdemokraterna.

Och trots allt valfläsk till pensionärerna minskar stödet bland de äldre.

– Socialdemokraterna har problem med valrörelsens inriktning. De är starka i välfärdsfrågor, men diskussionen har handlat om till exempel fastighetsskatten. Redan när den alternativa vårbudgeten kom såg vi att fastighetsskatten blev ett problem, där folk tror att skatten kommer att öka, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD.

Opinionsläget ser dock inte ut att ha förändrats så mycket sedan den förra Sifomätningen. Samtliga förändringar är inom den statistiska felmarginalen.

Sverigedemokraterna får 3,6 procent i opinionsmätningen och skulle - om detta vore valresultatet - alltså inte komma in i riksdagen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!