Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Miljöpartiets sockerskatt är tragisk"

Lita på det sunda förnuftet, menar Johanna Nylander.
1 av 2

Lita på det sunda förnuftet, menar Johanna Nylander.

Är det så farligt?
2 av 2

Är det så farligt?

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 15/09/2010 13:05

Nyheter24-bloggaren Johanna Nylander är aktuell med boken "Är det så farligt?".

Är det så farligt? tar tempen på människans lustar. Efter godis, alkohol såväl som "olämpliga" sajter på nätet - och hur politiker fördömer och reglerar dem i folkhälsans namn.

Johanna Nylander menar att folkhälsopolitiken blivit ett sätt för politiker att bestämma över samhällets vardagliga beteenden.

Är det inte upp till oss att bestämma vad vi stoppar i oss? menar Johanna Nylander.

– Det finns för många klåfingriga politiker, som kommer med förslag som vill reglera vad vi gör med vår fritid, säger Johanna Nylander till Nyheter24.

Efter att Johanna Nylander följt debatten om moral på internet, där bland annat mammor som surfar på bingosajter målas ut som dåliga och spelberoende mödrar, bestämde hon sig för att säga ifrån.

– Sen alliansregeringen tillträdde har de bland annat höjt alkohol- & tobakskatten - vad hände med alla liberaler?

När miljöpartiet kom med sitt förslag om sockerskatt, blev Johanna Nylander mycket upprörd.

– Det är helt sjukt. Är det inte meningen att vi ska kunna lita på det sunda förnuftet?

Hon menar att det inte är statens uppgift att detaljreglera vad vi stoppar i oss, och att folkhälsopolitiken inte behöver leva i informationsmonopolens tid.

– Det finns gott om information och möjligheter för oss att lära oss om matvaror och vad som är nyttigast för oss. Om staten ska börja lagstifta på följande vis, kommer vårt egna sunda förnuft att till slut tyna bort.

Boken är sponsrad av tobaksbolaget Swedish Match. Hur stark är din trovärdighet som folkhälsokritiker då?

Det är upp till varje läsare att avgöra var jag står i frågan. Jag har bara utnyttjat situationen, och är glad att jag blivit sponsrad. Folk kanske tycker att det är roligt att leva på nudlar - men det gör inte jag.

Johanna Nylander bloggar på Maktkamp24. Spana in hennes blogg här.