Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin: "Västvärldens tuffaste sjukförsäkring"

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 17/09/2010 22:33

De rödgrönas statsministerkandidat, Mona Sahlin, menar att alliansregeringen svikit de sjuka med en av västvärldens tuffaste sjukförsäkringar.

I SVT:s slutdebatt inför valet på söndag blev kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, i egenskap av socialminister pressad av programledaren Anna Hedenmo om sjukförsäkringen - som med alliansregeringen fått mer restriktiva regler.

Men kd-ledaren gick inte med på hennes verklighetsbeskrivning.

– De blir inte friska av att bli utförsäkrade och det är inte heller inriktningen. De ska bli hjälpta att komma tillbaka. Är man sjuk ska man givetvis vara sjukskriven eller möjligen förtidspensionerad.

S-ledaren Mona Sahlin höll i sin tur inte med om Hägglunds bild av hur det ser ut.

– Vi har fått en av västvärldens tuffaste sjukförsäkringar. Det finns bara ett sätt att ändra det och det är att rösta för en regering som säger att en sjukförsäkring inte ska vara en utförsäkring.

Centerledaren Maud Olofsson trädde till allianskollegan Göran Hägglunds försvar.

– Ni glömmer ju bort dem som stod utanför, ni minns ingenting. Det var 600 000 människor i utanförskap när vi tog över. 50 procent står närmare arbetsmarknaden nu med hjälp av olika åtgärder. 14 000 personer har riktiga jobb.

Mona Sahlin kontrade med en annan siffra.

– 800 cancersjuka personer står på tur att bli utförsäkrade.

Och vänsterledaren Lars Ohly förmedlade också han sin verklighetsbeskrivning.

– Ni ville spara pengar på försäkringskassan för att sänka skatten för de rika.