Går utför för Starbucks

Den amerikanska kaffebarkedjan Starbucks slås hårt av finanskrisen


Kedjan som startade i början av 70-talet får ett hårt slag av den svaga ekonomin och man planerar nu att stänga ner 300 kaféer till slutet av september 2009 i USA och sparka fler än någonsin. Vinsten sjönk med 69 procent senaste kvartalet, vilket inte var väntat av analytikerna. 6000 personer kommer sägas upp i kaféerna och 700 administrativa tjänster kommer sägas upp, inklusive halva supportcentret i Seattle.

Företaget har kämpat mest akut i Kalifornien och Florida som utgör 30 procent av företagets USA-marknad, och man räknar med att spara 500 miljoner dollar i årliga kostnader från och med september i år. Dock inte enbart genom uppsägning och nerstängning av kaféer utan också genom att minska på lagret och arrangera om företagets produkter.

De tuffa tiderna på Starbucks märks också i högsta ledningen. Starbucks topp fem chefer kommer inte få en löneförhöjning i år och ingen av dom fick bonus förra året. Företagets aktier har sjunkit med 51 procent de senaste tolv månaderna, enligt MarketWatch.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!