Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA:s budget räddad i sista sekund

- 09/04/2011, 11:43 -
Barack Obama fick ge efter för republikanerna i kongressen.
1 av 2

Barack Obama fick ge efter för republikanerna i kongressen.

Charles Dharapak/Scanpix

John Boehner, republikanernas kongressledare.
2 av 2

John Boehner, republikanernas kongressledare.

Alex Brandon/Scanpix

Obama: "Budgeten blir plågsam". Demokraterna fick böja sig för republikanernas höjda sparkrav.

WASHINGTON, D.C. På fredagen kunde kongressens talman och republikanske majoritetsledare John Boehner berätta att man nått en överenskommelse om statsbudgeten, bara timmar innan tiden gick ut för budgetåret.

Man undvek alltså en kraftig nedstängning av den offentliga ekonomin, en "government shutdown", rapporterar Washington Post.

President Barack Obama kunde kort efteråt konstatera att Washingtonmonumentets ljus skulle förbli tända även i morgon samt att den nya budgetens sparkrav skulle bli plågsamma:

– Besparingarna blir plågsamma men nödvändiga för att bevara landets finansiella hälsa. Vi försvarar de investeringar vi behöver för att vinna framtiden.

Demokraterna fick gå republikanernas sparkrav till mötes. USA har ett budgetunderskott på 1 600 miljarder dollar, och demokraterna ville lägga besparingarna på 34 miljarder dollar medan republikanerna fick igenom sparkrav på 39 miljarder dollar, rapporterar The Guardian.