Svenska soldater får fortsätta socialisera på nätet.
1 av 3
Svenska soldater får fortsätta socialisera på nätet. - Foto: Sgt Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten / SCANPIX
Kinas försvarsminister Liang Guanglie.
2 av 3
Kinas försvarsminister Liang Guanglie. - Foto: LARRY DOWNING / AP
Nätdejting är ett minne blott för kinesiska soldater.
3 av 3
Nätdejting är ett minne blott för kinesiska soldater. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Inget facebookförbud för svenska soldater

Kina har förbjudit soldater att ha kontakt med andra på nätet. I Sverige uppmanas de snarare att använda Facebook.


Bradley Mannning

Även om han läckte uppgifter till Wikileaks och inte via facebook eller en blogg är amerikanske soldaten Bradley Manning ändå ett exempel på när militären övervakar sin personal och vad de säger samt skriver.

Manning sitter fängslad i USA för att han läckte dokument till Wikileaks men flyttades i april till en annan anstalt. Där slipper han sova naken, vilket han tvingats till tidigare. Han kan nu även skriva när han vill och han har fått en cell med ett fönster.

INTERNET. När Kina förbjuder sina soldater att socialisera på nätet går Sverige åt motsatt håll. Trots att det kan betyda att hemligheter läcker ut får svenska soldater fortsätta använda sig av sociala nätverk och liknande på nätet.

Det är till och med så att Sverige i stället nästan uppmanar soldaterna att blogga och facebooka.

– I grunden är det bra att soldaterna berättar om vår verksamhet, säger Erik Lagersten, informationsdirektör på Försvarsmakten, till Nyheter24.

Trots att det kan utvecklas till en säkerhetsrisk om soldater skriver om försvarshemligheter på nätet är Försvarsmakten inte speciellt orolig.

– Nej, vi är inte rädda för några säkerhetsrisker, däremot är vi observanta på att göra alla medvetna om vilka begränsningar som finns i vad man får skriva och inte, säger Lagersten.

"Analyserar det som skrivits i stort"

Detta görs främst genom utbildning av nya soldater och annan personal. Det sker ingen övervakning eller liknande av vad de skriver om, men Försvarsmakten håller koll på medierna i stort.

– Det vi gör är en medieanalys av det som skrivits i stort. Men det är ytterst ovanligt att någon yttrat något olämpligt, säger Erik Lagersten.

Kinesiska soldater får inte socialisera på nätet

På onsdagsmorgonen rapporterade China Daily om att det kinesiska försvaret förbjuder sina soldater från att "träffa vänner, blogga, söka förhållande och jobb på internet".

Anledningen är, enligt försvarets egen tidning, att soldaternas användning av nätet är en säkerhetsrisk för nationen. Dels för att de anser att det kan ha dåliga konsekvenser på soldaternas liv och övningar, men även för att militärhemligheter kan läcka ut.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!