1 av 4
- Foto: Jonas Lemberg/Scanpix
2 av 4
- Foto: Christof Stache/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/Scanpix

Denna dag i historien – 17 juni

New York får frihetsgudinnan, Tetra Pak-kungen Rausing föds och David Beckham blir tidernas mest omskrivne fotbollsspelare när han skriver på för Real Madrid – allt hände den 17 juni.


Frihetsgudinnan anländer till New York

Frihetsgudinnan utanför Manhattan i New York är en av Amerikas mest kända monument och besöks årligen av miljontals turister.

Men det få vet är att det var just den 17 juni 1885 som den gigantiskaa statyn anlände till staden med fartyg, uppdelad i 350 delar. Det tog månader att montera upp statyn.

Statyn var skickad som en gåva från det franska folket till amerikanarna för att fira hundraårsjubileumet av USA:s självständighet.

David Beckham skriver på för Real Madrid

Manchester-sonen, modeikonen och fotbollsstjärnan David Beckham skriver den 17 juni 2003 på ett kontrakt med Real Madrid. En övergång som uppmärksammas över hela världen.

Spekulationer sade att Real Madrid endast köpte honom på grund av de enorma marknadsföringsmöjligheterna som Beckhams kändisskap utgjorde.

Beckham var vid flytten en av världens mest framstående spelare, efter en halvlyckad tid i den spanska huvudstaden blev Beckham aldrig sig lik igen.

Tetra Pak-legendaren Rausing föds

Den 17 juni 1921 föds Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing i Malmö. Han skulle komma att bli en revolutionär inom förpackningbranschen och således också en av Sveriges rikaste människor.

Rausing reste, efter att ha lånat pengar av sin moster, till Stockholm och studerade på Handelshögskolan.
Efter examen studerade Rausing i New York där idén om en förpackningslösning som skulle ersätta dåtidens glasförpackningar föddes.

Senare, på 1970- och 1980-talet kom genombrottet när Rausing lanserade Tetra Pak, ett engångsemballage för mjölk, juice och andra flytande livsmedel.

Island blir självständigt

Den 17 juni 1944 blir det lilla ö-landet Island självständigt från Danmark. Självständigheten kom som en följd av andra världskriget när Danmark, ockuperat av Tyskland, inte kunde förnya unionsavtalen.

Island är ett av världens mest glest befolkade länder med endast tre invånare per kvadratkilometer.

Islänningarna har förvisso långt till närmsta granne – men de är åtminstone självständiga.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.