Studenter lider av internetberoende

- 02/03/2012, 12:50 -
1000 studenter världen över har deltagit i studien.
1 av 3

1000 studenter världen över har deltagit i studien.

Gregory Bull/AP/Scanpix

Sociala medier har blivit en del av personligheten.
2 av 3

Sociala medier har blivit en del av personligheten.

Paul Sakuma/AP/Scanpix

Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar.
3 av 3

Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar.

Anders Wiklund/AP/Scanpix

"De 24 timmar som jag var utan någon form av media skapade ett stort hål i mitt liv. Jag saknade att kommunicera med mina vänner genom sociala nätverk och även de kände att det var något fel på mig."

Studenter lider av medieberoende. Det visar en ny studie av International Center for Media & Public Agenda (ICMPA) på Marylands Universitet. Totalt deltog 1 000 studenter världen över som fick i uppdrag att testa att vara utan alla former av media under 24 timmar. Ett problem Nyheter24 också tidigare skrivit om i en artikelserie om den uppkopplade generationen.

- Det finns något förföriskt i att ladda upp något på nätet och hoppas att det sprids, att sitta och uppdatera sin smartphone i hopp om att det hänt något nytt, sade Mikael Wiberg, professor i informatik vid Umeå universitet, till Nyheter24.

Enligt Huffington Post visade studien vid Marylands universitet att media, särskilt sociala medier, spelar en stor roll i studenters liv. Att vara utan media i 24 timmar innebar inte bara att studenterna behövde konfrontera sitt mediebehov utan även sin självkänsla. Och för flera av studenterna gav avkopplingen från media upphov till både ångest och depression.

Flera av studenterna har bloggat om studien och skrivit om sitt "missbruk" och hur "beroende" de är av media. "Jag kände mig ofullständig", "Jag fick panik" och "Jag kände mig så ensam" är bara några kommentarer från de studenter som deltog i studien.