1000 studenter världen över har deltagit i studien.
1 av 3
1000 studenter världen över har deltagit i studien. - Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
Sociala medier har blivit en del av personligheten.
2 av 3
Sociala medier har blivit en del av personligheten. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar.
3 av 3
Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar. - Foto: Anders Wiklund/AP/Scanpix

Studenter lider av internetberoende

"De 24 timmar som jag var utan någon form av media skapade ett stort hål i mitt liv. Jag saknade att kommunicera med mina vänner genom sociala nätverk och även de kände att det var något fel på mig."


Om studien

Studien undersökte hur studenter mellan 17 och 25 år använder media. Totalt deltog 1000 studenter från tio olika länder och 5 olika kontinenter.

De som stod bakom projektet var International Center for Media & Public Agenda (ICMPA) på Marylands universitet, de samarbetade med 11 universitet för att kunna undersöka studenters medieberoende.

Läs mer om studien här.

Studenter lider av medieberoende. Det visar en ny studie av International Center for Media & Public Agenda (ICMPA) på Marylands Universitet. Totalt deltog 1 000 studenter världen över som fick i uppdrag att testa att vara utan alla former av media under 24 timmar. Ett problem Nyheter24 också tidigare skrivit om i en artikelserie om den uppkopplade generationen.

- Det finns något förföriskt i att ladda upp något på nätet och hoppas att det sprids, att sitta och uppdatera sin smartphone i hopp om att det hänt något nytt, sade Mikael Wiberg, professor i informatik vid Umeå universitet, till Nyheter24.

Enligt Huffington Post visade studien vid Marylands universitet att media, särskilt sociala medier, spelar en stor roll i studenters liv. Att vara utan media i 24 timmar innebar inte bara att studenterna behövde konfrontera sitt mediebehov utan även sin självkänsla. Och för flera av studenterna gav avkopplingen från media upphov till både ångest och depression.

Flera av studenterna har bloggat om studien och skrivit om sitt "missbruk" och hur "beroende" de är av media. "Jag kände mig ofullständig", "Jag fick panik" och "Jag kände mig så ensam" är bara några kommentarer från de studenter som deltog i studien.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.