1000 studenter världen över har deltagit i studien.
1 av 3
1000 studenter världen över har deltagit i studien. - Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix
Sociala medier har blivit en del av personligheten.
2 av 3
Sociala medier har blivit en del av personligheten. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar.
3 av 3
Studenter fick varken använda mobiltelefon eller internet i 24 timmar. - Foto: Anders Wiklund/AP/Scanpix

Studenter lider av internetberoende

"De 24 timmar som jag var utan någon form av media skapade ett stort hål i mitt liv. Jag saknade att kommunicera med mina vänner genom sociala nätverk och även de kände att det var något fel på mig."


Om studien

Studien undersökte hur studenter mellan 17 och 25 år använder media. Totalt deltog 1000 studenter från tio olika länder och 5 olika kontinenter.

De som stod bakom projektet var International Center for Media & Public Agenda (ICMPA) på Marylands universitet, de samarbetade med 11 universitet för att kunna undersöka studenters medieberoende.

Läs mer om studien här.

Studenter lider av medieberoende. Det visar en ny studie av International Center for Media & Public Agenda (ICMPA) på Marylands Universitet. Totalt deltog 1 000 studenter världen över som fick i uppdrag att testa att vara utan alla former av media under 24 timmar. Ett problem Nyheter24 också tidigare skrivit om i en artikelserie om den uppkopplade generationen.

- Det finns något förföriskt i att ladda upp något på nätet och hoppas att det sprids, att sitta och uppdatera sin smartphone i hopp om att det hänt något nytt, sade Mikael Wiberg, professor i informatik vid Umeå universitet, till Nyheter24.

Enligt Huffington Post visade studien vid Marylands universitet att media, särskilt sociala medier, spelar en stor roll i studenters liv. Att vara utan media i 24 timmar innebar inte bara att studenterna behövde konfrontera sitt mediebehov utan även sin självkänsla. Och för flera av studenterna gav avkopplingen från media upphov till både ångest och depression.

Flera av studenterna har bloggat om studien och skrivit om sitt "missbruk" och hur "beroende" de är av media. "Jag kände mig ofullständig", "Jag fick panik" och "Jag kände mig så ensam" är bara några kommentarer från de studenter som deltog i studien.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.