Små banker står säkert

Det är främst större banker som drabbas av finanskrisen, uppger Ekot.


Storbankers oro för finanskrisen har rapporterats flitigt i media. Med det finns mindre fristående banker som inte påverkats av krisen. Bankkunders sparpengar kan fortfarande användas till utlåning åt småföretagare och bostadsköpare.

På Sörmlands Sparbankskontor i Nyköping verkar kunderna inte vara oroliga.

–Den här banken är ju ganska fristående från stora Swedbank. Det här är ju en lokal bank som sköter sig i stort sett själv, säger kunden Bosse till Ekot. Han säger att fördelen med en mindre bank är att det förhoppningsvis inte lånat ut lika mycket pengar som storbanker.

På en bank som Sörmlands Sparbank fokuserar man på att låna till småföretagare eller bostadsköpare. Kapitalet kommer huvudsakligen från kundernas sparpengar, uppger Ekot.

Joacim Lindgren är vd för Sörmlands Sparbank. Han säger att oron över finanskrisen inte nått till de mindre bankerna.

–En sparbank är ju en bank som verkar lokalt och inte är särskilt yvig med att och exponera sina pengar över hela världen. Om man tittar på sparbankerna i Sverige så kan man generellt säga att de är väldigt väl kapitaliserade, säger Joacim Lindgren till Ekot.

–Vi har ju ett eget kapital som är nästan dubbelt så stort som det vi egentligen behöver för vår verksamhet. Det betyder att vi har en väldigt stark finansiell motståndskraft i banken, säger Joachim Lindgren till Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.