Tisdag 20 Apr
Stockholm

Små banker står säkert

Det är främst större banker som drabbas av finanskrisen, uppger Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Storbankers oro för finanskrisen har rapporterats flitigt i media. Med det finns mindre fristående banker som inte påverkats av krisen. Bankkunders sparpengar kan fortfarande användas till utlåning åt småföretagare och bostadsköpare.

På Sörmlands Sparbankskontor i Nyköping verkar kunderna inte vara oroliga.

–Den här banken är ju ganska fristående från stora Swedbank. Det här är ju en lokal bank som sköter sig i stort sett själv, säger kunden Bosse till Ekot. Han säger att fördelen med en mindre bank är att det förhoppningsvis inte lånat ut lika mycket pengar som storbanker.

På en bank som Sörmlands Sparbank fokuserar man på att låna till småföretagare eller bostadsköpare. Kapitalet kommer huvudsakligen från kundernas sparpengar, uppger Ekot.

Joacim Lindgren är vd för Sörmlands Sparbank. Han säger att oron över finanskrisen inte nått till de mindre bankerna.

–En sparbank är ju en bank som verkar lokalt och inte är särskilt yvig med att och exponera sina pengar över hela världen. Om man tittar på sparbankerna i Sverige så kan man generellt säga att de är väldigt väl kapitaliserade, säger Joacim Lindgren till Ekot.

–Vi har ju ett eget kapital som är nästan dubbelt så stort som det vi egentligen behöver för vår verksamhet. Det betyder att vi har en väldigt stark finansiell motståndskraft i banken, säger Joachim Lindgren till Ekot.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela