Maktkamp i Swedbank

Utpekade Anders Sundström vägrar att ta klubban.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Folksams vd och tidigare ministern Anders Sundström har inget intresse av att ha vd-jobbet eller bli styrelseordförande för Swedbank. Han spekuleras vara en av de hetaste kandidaterna till båda toppjobben. Men han förnekar att han skulle ha fått en förfrågan.

– Jag är inte intresserad av det, jag trivs bra med det jobb jag har. Min uppgift framöver är att lotsa fram Folksam i nyemissionen som Swedbank gör, säger Anders Sundström.

På frågan om han vill bli styrelseordförande i storbanken säger Sundström:

– Jag tror att det skulle uppfattas som konstigt. När Folksam nu gör en stor investering och att man sedan går till det företag man investerat i. Inte för att jag inte tycker att det är ett fint jobb, för det är det, utan för att det är direkt olämpligt.

Folksam har tidigare genom Swedbanks nyemission ökat sitt ägande till fem procent. Försäkringsjätten blir därmed bankens näst största ägare. Sundström deklarerar att Folksam inte har för avsikt att driva på beslut som strider mot de andra aktieägarnas uppfattningar.

– Man ska inte överdriva vår betydelse, Folksams investering är en bra placering för våra aktieägare. Hur det kommer utveckla sig är för tidigt att spekulera i just nu. När vi kan kommunicera kommer vi torgföra detta, säger Sundström till Veckans Affärer.

Swedbanks nuvarande vd Jan Lidén går i pension våren 2009.

Skrivet av: