Feta har svårare att få jobb

- 19/03/2009, 16:08 -

Svensk forskning visar att överviktiga har färre chanser till jobb.

Dan-Olof Rooth är professor i nationalekonomi vid BBS i Kalmar och har undersökt skillnaden mellan individers vikt och deras chans att bli kallad till intervju. Det visar sig att överviktiga särbehandlas när det gäller jobbansökningar. Kraftig övervikt minskar chansen att bli kallad till intervju med 25 procent.

Rooth skickade ut en stor mängd påhittade jobbansökningar. För varje påhittad person fanns två varianter: En med en bild på en person i normalvikt, och den andra varianten där personen är överviktig.

Förutom varianterna för porträttet var alla uppgifter i ansökningshandlingarna identiska. De två varianterna av en person skickades inte till samma arbetsgivare, utan de blandades upp. Av ansökningarna med porträtten som inte manipulerats hade fyra personer av tio kallats till intervju.

– Men där bilderna manipulerats med runda kinder och dubbelhaka kallades bara tre av tio, säger Dan-Olof Rooth till Östran.

Lars Åhman, tidigare ordförande i Överviktigas riksförbund anser att det finns ett strukturproblem i regelverket.

– Min uppfatttning är att sedan arbetsgivarna fick ansvaret för all rehabilitering, vill de inte anställa någon som kan komma att bli sjuk.

– Om man å andra sidan ändrade rehabliteringslagen så att personer med funktionshinder eller med sjukdomar, som till exempel fetma, får sin rehabilitering betald av samhället så skulle inte bara feta personer kunna anställas utan många med funktionshinder skulle också bli anställningsbara, säger Lars Åhman till Nyheter24.

Skrivet av: