Här är de som är inne och de som är ute.
Här är de som är inne och de som är ute. - Foto: Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 33: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 33:

INNE

1. Emma Green Tregaro
Rysslands nya lagar om "homosexuell propaganda" gör det straffbart att sprida information om homosexualitet. Green Tregaro valde att måla sina naglar i regnbågens färger som en protest mot landet. "Jag tycker att kärlek till en annan människa inte kan vara fel på något sätt". Det är så oerhört viktigt att stora idrottare som Emma, Kajsa Bergqvist och Henrik Zetterberg står upp när en stornation som Ryssland tycks ha snubblat ner i ett hål och färdats bakåt i tiden.

2. Erik Gunnarsson
Ni kanske inte känner igen namnet? Det är förståeligt. Men Erik Gunnarsson kan faktiskt bli den andre svensken i rymden. 23-åringen vann en tävling och slåss nu om 22 åtråvärda platser i en rymdfarkost som skickas upp från USA.

3. Kung Ibra
När mittbackskrisen är som djupast och landslaget tappat mycket av sin stjärnglans står han kvar som en klippa i stormen. Zlatan Ibrahimovic gjorde hattrick och strösslade planen med fantastiska passningar under landskampen mot Norge. Vad händer när han slutar? Blir vi Finland då?

4. Taxistatsministern
Okej, några av taxiresorna var riggade. Men, Norges statsminister Jens Stoltenbergs dag som taxichaufför blev en jättesuccé. Nyheten spred sig över hela världen och någon pr-person i hans närhet förtjänar löneförhöjning.

5. Övervakning
Det är inte en god nyhet, men övervakning har ostridbart varit inne den här veckan. Först kom det fram att svenska riksdagspartier, med e-postservrar i USA, riskerar att bli övervakade av amerikanska myndigheter. Sedan slog Google fast att deras kunders mejl inte är privata. Och till sist avslöjade Edward Snowden att NSA brutit mot lagar och regler tusentals gånger om.

UTE

1. Ryssland och Jelena Isinbajeva
Rysslands anti-gaylagar är en skam för hela mänskligheten och har lagt ett blött, vidrigt filter över friidrotts-VM. Det blev inte bättre av att en av mästerskapets kanske starkast lysande stjärnor, Jelena Isinbajeva, gick till attack mot Emma Green Tregaro. Svenskans prostest mot lagarna besvarades så här: "Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare". Senare gick Isinbajeva ut och förklarade att allt var ett missförstånd. Sant eller inte – skadan var redan skedd.

2. Galna Facebookdelningar
I veckan spreds ett rykte om att en kidnappningsliga rövade bort barn i Västerbotten. Ett stort innehållslöst rykte, fastställde polisen. Men det hindrade inte 13 000 personer från att dela bluffen. Källkritiken på Facebook är helt enkelt död.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.