Rahma Dirie.
Rahma Dirie.

"Sexköpslagen bör skärpas – de som köper sex måste spärras in"

DEBATT: Det är ytterst viktigt att alla samhällets aktörer ser och reagerar när de misstänker att utsatta människor säljs för sexuella ändamål, menar Rahma Dirie, moderat ledamot i kommunfullmäktige.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

"Sexköpslagen är fortfarande inte bra"

Hjälper verkligen sexköpslagen de som den är tänkt att hjälpa och skydda? Det frågar sig Hanna Wagenius, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.

"Jag ser unga tjejer som säljer sex varje dag"

Pedofiler, torskar och prostituerade. Bloggaren Colette har sedan i april köpt tid med de alla för att belysa sexhandeln i Sverige.

Människohandel förekommer i Sverige och det är absurt och alarmerande att ingen har dömts till fängelse trots att lagen tillkom för 14 år sedan. Fortfarande utfärdar man böter i stället för fängelsestraff och mörkertalet är stort. Faktum är att människor skadas av prostitution och det borde betraktas som ett av de allvarligaste brotten i samhället. Vi kan inte blunda för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Sexköpslagen bör skärpas och de som köper sex måste spärras in!

Det är viktigt att rättssystemet skyddar människor som drivs in i prostitution av ekonomiskt tvång eller missbruk. Beroendeställningen i sig skapar en extrem utsatthet och vanmakt. Det går inte föreställa sig ett värre och mer förnedrande tillstånd att befinna sig i än den dubbla utsatthet som hallick och sexköpare utsätter prostituerade kvinnor och barn för. Det handlar om människor som varken får disponera sin egen kropp eller pengarna. Därför måste vi slå vakt om vår starka lagstiftning och dessutom se till att socialtjänst och andra som möter utsatta människor har rätt kompetens och kan hjälpa till med vägar ut ur prostitutionen. 

Forskning visar att det oftast ligger ekonomiska och stor psykosocialproblematik bakom prostitution. Det finns även vetenskapliga belägg för att majoriteten av kvinnor som prostituerar sig har upplevt sexuella övergrepp som barn. Prostitution är grovt sexuellt utnyttjande. I praktiken är det långt ifrån den glamorösa bilden i populärkultur som exempelvis filmen Pretty woman. 

Prostitution ses som självskadebeteende i forskningen och därför kan inte de prostituerade klandras för sina handlingar. Kvinnor som prostituerar sig lider oftast av psykisk ohälsa som orsakats av ömmande omständigheter i barndomen vilken förstärkts av prostitutionens elände. Det är framför allt traumatiserade unga flickar som lider av självförakt som prostituerar sig. Unga flickor och pojkar från fattiga länder kommer till Sverige i hopp om ett bättre i liv men sugs in i en livsfarlig sexindustri. Även barn födda i Sverige faller offer för prostitution. Barn blir misshandlade, drogade, våldtagna och förnedrade på alla sätt. Därför är det ytterst viktigt att alla samhällets aktörer ser och reagerar när de misstänker att utsatta människor säljs för sexuella ändamål. 

En aktiv uppsökarverksamhet i prostitutionsenheterna behövs, för att hitta de mest utsatta i samhället och se till att de får det stöd som behövs. Kampen mot prostitution behöver mobiliseras och utvecklas!

I debatten om sexköpslagen framhävs ibland den vidriga prostitutionen som ett glamoröst och åtråvärt yrke. Prostitutionsanhängarna anser sig hysa stort engagemang för de prostituerade, dess arbetsvillkor och situation. De idealiserar prostitution och bagatelliserar det grova våldet, smärtan, förödelse, förnedringen och förödmjukelse som följer i prostitutionens spår. De som har en liberal syn på prostitution uppmanar oss andra att skilja på individen och dennes sexuella tjänster. De påstår att individer kan exponera sin kropp och låta sig utnyttjas för sexuella ändamål utan att själsligt rubbas. Den prostituerades ”fria” vilja måste till varje pris beaktas, säger de. Jag blir häpen av den illusoriska bilden av sexhandeln som prostitutionsanhängarna försöker visa. De försvarar, förskönar och förespråkar människohandel trots att kvinnor och barn far så fruktansvärt illa. De saknar total verklighetsförankring. 

Till er som förespråkar fri sexhandel vill jag vara tydlig. Mänskliga rättigheter gäller alla, det finns en gräns för vad som går att köpa!

Sexköpslagen infördes för att skydda utsatta människor. Att riva upp sexköpslagen skulle leda till mer trafficking och att människohandel normaliseras. Arbetet mot prostitution ska utvecklas och skärpas. Tillämpningen av sexköpslagen är idag alltför bristfällig och behöver en rejäl uppryckning. Lås in sexköparna!

Rahma Dirie (M)
Ledamot Kommunfullmäktige, ersättare Socialnämnden, Stockholm

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!