Vad har fått oss att skämmas?
1 av 3
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Montage / TT BILD
Karl-Johan Karlsson trodde han var "the nice guy". Tji fick han.
2 av 3
Karl-Johan Karlsson trodde han var "the nice guy". Tji fick han. - Foto: Faksimil GT/Expressen
Jonas Åkerlund – världens omognaste 64-åring?
3 av 3
Jonas Åkerlund – världens omognaste 64-åring? - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT BILD

Köksback och sköna, omogna snubbar – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 46:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Köksbackar och Fotbollsgalan

När EM spelades i Sverige i somras ledde det till kvinnohat i mängder på Twitter och andra sociala medier. "Fula kossor" var bara ett av glåporden som kastades mot damernas fotbollslandslag. När det så var dags för årets fotbollsgala var det i stället herrarna som hyllades och hedrades – medan EM-bronsmedaljörerna fick sitta och titta på.

När svensk fotbolls etablissemang inte kommit längre än så är det kanske inte helt oväntat att det ser ut så här på de sociala medierna:

"Årets köksback", "man ser hur lesbisk Fischer är" och "undrar vad Fischer och hennes fru gör på kvällarna...hemska tanke" var alltså några av kommentarerna. Detta när Nilla Fischer mottog pris som årets back.

Man har de fans man förtjänar, sa en viss skånsk sportchef en gång. Det kanske låg något i det.

2. Världens mest omogna 53-åring

I tisdags avslöjade Aftonbladet en ny skandal inom Sverigedemokraterna. För elva år sedan var den nuvarande vice partiordföranden Jonas Åkerlund öppet rasistisk och kallade invandrare för "parasiter" i en radiosändning.

För elva år sedan var han 53 år gammal. Då hade han redan varit engagerad i både Socialdemokraterna och Moderaterna. De sistnämnda representerade han som kommunpolitiker i Ockelbo i slutet av 80-talet.

Så vad blev då hans förklaring till att han velat "skicka hem" fem procent av Sveriges befolkning? Jo, detta fantastiska:

– Det var elva år sedan. Jag var inte så mogen på den tiden.

Du var 53 år gammal, Jonas. 53 år.

"Nu lägger du av"-utfallet mot Aftonbladets reporter visar också att han kanske fortfarande inte mognat.

Men i partiet spelar det ju ingen roll hur omogen man är, eller om man säger något rasistiskt. Allt handlar bara om "ordval" och om man är polare med Jimmie Åkesson.

1. Don't go there, Karl-Johan.

Veckans stora berättelse handlar om Expressens Karl-Johan Karlsson. Som politisk reporter består hans vardag av att springa efter Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven på deras besök runtom i Sverige och världen. 

Kanske var det därför som han på måndagen ville piffa upp sin vecka lite. Det började med att Karlsson twittrade ut en länk till sin måndagskrönika:

Beslutet kan sammanfattas så här:


I krönikan konstaterar Karlsson först att han normalt inte skriver om "fashionistas". Sedan beklagar han sig över kvinnoideal och försöker vara en lite skön och schysst snubbe. Killar gillar ju egentligen "kurviga tjejer". Så här skrev han:

"Forskning har visat att män snarare gillar smala midjor kombinerat med breda höfter, med andra ord kurviga tjejer".

Forskning har också visat (vi behöver väl inte redovisa våra källor?) att det inte är upp till någon man att recensera kvinnors kroppar. Föga förvånande blev reaktionerna ungefär så här:

Ingen sa dock sanningen, utom twittraren Johan Persson:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!