Stockholm

Varnar för rökning – med ny chockerande kampanj

Vad tycker du om kampanjen?
Vad tycker du om kampanjen?. Foto: Montage

En statlig kampanj i USA chockerar och äcklar – allt för att du ska sluta röka. Se varför.


Läs mer
Kampanj

En ny hashtag har tagit över internet – nämligen #cockinasock. Syftet? Att uppmärksamma och samla in pengar till förmån för testikelcancer. Läs mer här.  

USA. Centers for Disease Control and Prevention, ett amerikanskt smittskyddsinstitut, chockerar med sin nya kampanj mot rökning. ”Tips från före detta rökare” heter den och väcker uppmärksamhet världen runt. 

Resultat av rökning

Korta klipp visar gripande och sanna historier om rökare. Bland personerna som är med har två medelålders människor förlorat sina tänder, en man har hål i halsen och en kvinna födde sitt barn för tidigt. Och allt detta är konsekvenser av rökning. 

Krävde att vara med 

Terrie Hall, en kvinna från North Carolina, är en av dem med i kampanjen. Hall förlorade sitt struphuvud på grund av mun- och strupcancer. Hennes tidigare filmer har setts mer än två miljoner gånger. Vid en presskonferens berättar Tim McAfee, chef för CDCs institution för rökning och hälsa, att  Hall krävde att vara med i kampanjen igen. ”Jag vill inte att någon annan ska gå igenom det jag går igenom nu” sa Hall i sin sjukhussäng bara några dagar innan hon gick bort.   

Dyrt men effektivt

Filmerna innehåller starka bilder och är tuffa att titta på. Men enligt CDC är de effektiva. Varför? För att riktiga historier uppskattas av många människor och i många fall är de källan till motivation. Kampanjen kostar 50 miljoner dollar varje år men enligt CDC är det värt det eftersom fler och fler slutar röka. Annonserna visas bland annat på TV, radio, teater, och i tidningar. Alla klipp och bakgrundshistorier finns på CDCs hemsida.  

Tolv procent av alla cancerfall i Sverige beror på rökning och 5 200 personer dör årligen i cancer orsakad av rökning, enligt Cancerfonden. Kanske värt att tänka efter? 

Se tre klipp av denna kampanj nedan.
Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.