Onsdag 23 Jun
Stockholm

Känd svensk kopplas till Baggersvindeln

En tidigare dömd känd affärsman kan ha kopplingar till dansken supersvindlaren Stein Bagger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

41-årige miljardsvindlaren Stein Baggers affärer hos danska IT Factory har med stor sannolikhet kopplingar till ett svenskt företag. Förra veckan slog Ekobrottsmyndigheten till mot ett svenskt ehandelsbolag som i sin tur har kopplingar till två svenska affärsmän, varav en för en tid sedan dömdes till fängelse för grovt bokföringsbrott. Bolaget är nu misstänkt för bokföringsbrott.

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Yngve Rydberg medger att man beslagtagit bokföringen hos ehandelsbolaget. Exakt på vilket sätt bolaget är kopplad till den danska superhärvan är fortfarande oklart. Ynge Rydberg vill helst inte bekräfta något ännu. Men tolkar man hennes uttalanden finns det klara kopplingar till flera länder, däribland Danmark.

– Möjligtvis med Danmark, eftersom danskarna är så intresserade. Men jag inte gått igenom bokföringen än.

När Realtid.se frågar henne om kopplingen till IT Factory är hon fåordig.

– Det kan jag inte uttala mig om. Allt är sekretssbelagt i förundersökningen. Vill danskarna möjligtvis sen ha hjälp, då får jag ta ställning till det den dagen.

En av de svenska affärsmännen är välkänd och fälldes för bokföringsbrott och grovt skattebrott i Stockholms tingsrätt den 19 februari 2007. Domen blev fem års näringsförbud i Sverige samt två års fängelse. Nu i december kom hans överklagande upp i Svea hovrätt. Domen faller den 16 januari. Förhör med den dömde affärsmannen är inte aktuellt för tillfällen, men Rydberg utesluter ingenting.

– Han står inte med i något register. Honom har jag inga misstankar mot. Blir det aktuellt att höra honom, får vi kalla honom, säger hon.

Efter att Ekobrottsmyndigheten slagit till mot bolagets kontor i centrala Stockholm förra veckan har mycket hänt. Kontoret är numera igenbommat uppger Realtid och på dörren finns en skylt: LAGERUTFÖRSÄLJNING! PRISER FRÅN 50:-.

Rydberg beräknar att utredningen kring bokföringen kommer att dröja till mitten eller slutet av januari.

Stein Bagger greps i Los Angeles i början av december och sitter i ett okänt danskt häkte och kommer att göra så över julfirandet. Danska tidningar och tevekanaler uppger att Bagger överfört stora delar av de försvunna pengarna till banker i Panama och Seychellerna, länder utan några som helst ekonomiska avtal med Danmark.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela