Lördag 4 Dec
Stockholm

5 olösta mysterier som förbryllar utredarna och skakat världen

Ännu är gåtorna olösta.
1 av 6
Ännu är gåtorna olösta. Foto: FBI/Wikimedia Commons/TT Bild
En av de två lappar som hittades i Ricky McCormicks ficka.
2 av 6
En av de två lappar som hittades i Ricky McCormicks ficka. Foto: FBI
Den andra lappen.
3 av 6
Den andra lappen. Foto: FBI
Tältet där skidåkarna i Uralbergen sov.
4 av 6
Tältet där skidåkarna i Uralbergen sov. Foto: Wikimedia Commons
Stolls bill kraschade vid autobahn.
5 av 6
Stolls bill kraschade vid autobahn. Foto: TT Bild
I Spanien försvann en pojke efter en lastbilskrasch. Lastbilen på bilden är inte den i artikeln.
6 av 6
I Spanien försvann en pojke efter en lastbilskrasch. Lastbilen på bilden är inte den i artikeln. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är de olösta gåtorna som fortfarande gäckar polisen världen över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Fallet Ricky McCormick

Amerikanen Ricky McCormick hittades död på ett majsfält i Missouri 30 juni 1999. Han var då 41 år gammal, och polisen kom fram till att han var mördad. Varför någon skulle vilja mörda McCormick kunde polisen inte lista ut. Han hade hoppat av skolan tidigt, kunde knappt läsa och skriva, var aldrig gift och hade inget jobb. Enligt en släkting levde han i sin egen värld, det finns därför misstankar om att han led av någon form av psykisk sjukdom.

Fallet kallnade. Tills en dag, tolv år senare, då FBI avslöjade att man funnit två stycken papperslappar i McCormicks ficka. På lapparna fanns ett kodat meddelande , som inte ens FBI:s chifferexperter hade kunnat lösa. Hur kunde en man som knappt kunde stava till sitt eget namn konstruera ett så avancerat chiffer? Att det rör sig om en riktig kod, och inte massa nonsens är FBI:s experter helt övertygade om. Kan du knäcka koden?


Bildkälla: FBI


Bildkälla: FBI

2. Fallet Alvar Larsson

Året är 1967 och 13-åringen Alvar Larsson ska gå ut och hämta ved en morgon, på gården på Sirkön i Småland. Det är sista gången någon ser honom vid liv. Först letar familjen själv runt gården, men de inser snart att de måste ringa polisen. En skallgångskedja organiseras, ön finkammas i en hel vecka. Polisen anser det vara otroligt att Alvar skulle ha omkommit någonstans på ön.

1978, mer än tio år efter Alvars försvinnande, öppnades en grav. En kvinna hade nämligen berättat för polisen att någon berättat för henne om pojke som mördats i Småland 1967. Och att kroppen skulle ligga i botten av en grav. Dock hittades ingenting i graven.

Bildkälla: TT Bild

Fyra år senare, 1982, hittade tre jägare en dödskalle på Klasö i sjön Åsnen. De såg att tänderna hade lagningar, och att det alltså inte kunde vara ett arkeologiskt fynd. Tack vare tandregister kunde man fastslå att skallen tillhört Alvar Larsson. Hur skallen hamnade där är ännu okänt. Att han skulle ha använt sig av någon av de båtar som fanns på ön för att sig dit, eller att kraniet skulle först dit av djur, har uteslutits.


Bildkälla: Wikimedia Commons

3. Olyckan vid Djatlov-passet

Den 2 februari 1959 dog nio skidåkare under mystiska omständigheter i de ryska Uralbergen. Personerna hittades ihjälfrusna, vilket vilket inte var så konstigt då det var 30 minusgrader och snöade kraftigt just denna natt. Det är i stället var, och i vilket skick kropparna hittades, som än i dag gör att fallet är olöst och därmed kvalar in på listan.

Det är nämligen så att tältet där skidåkarna sov hade rivits sönder – från insidan. Fotspår, gjorde av fötter utan skor, hittades i snön och ledde in i skogen. Där hittades två kroppar, endast iklädda underkläder. Tre kroppar till hittades i snön mittemellan lägret och platsen där de första två hittades. Två månader senare hittades de sista fyra. De låg 75 meter bort, i en ravin – klädda i de andra offrens kläder.


Bildkälla: TT Bild

4. YOG'TZE-fallet

Den tyske mannen Günther Stoll, en arbetslös livsmedelstekniker, led av mild paranoia. Han pratade ibland med sin fru om "dem", okända människor som enligt Stoll var ute efter att skada honom. Kvällen den 25 oktober 1984 pratade han med sin fru om just dessa personer, för att sedan utropa "Nu har jag det!". Han skrev ner det kryptiska meddelandet "YOG'TZE" (G:et kan eventuellt vara siffran 6) – för att sedan direkt stryka över bokstäverna.

Efter att ha besökt en lokal pub, satte han sig i sin bil och körde i väg. Vittnen säger emellertid att Stoll inte ska ha varit det minsta berusad.

Klockan tre på natten hittar två lastbilschaufförer Stolls krashade bil. De båda berättade i vittnesmål att de ska ha sett en skadad person i vit jacka gå omkring bilen. I bilen satt Stoll – helt naken och allvarligt skadad. Han uppgav att att fyra män suttit i bilen med honom, men att de inte var hans vänner. Stoll avled senare på sjukhuset. Utredningen visade att Stoll skadats innan bilen kraschade – troligen hade han körts över av en annan bil.

Vad "YOG'TZE" betyder är det fortfarande ingen som vet.


Bildkälla: TT Bild

5. Försvinnandet i Somosierrra

Den 26 juni 1986 fraktar en lastbilschaufför 20 000 liter svavelsyra från Cartagena till Bilbao i Spanien. Med sig i tankbilens förarhytt har han sin hustru Carmen och parets son Juan Pedro, 10 år. Men vad som skulle bli en mysig familjeresa, slutar i tragedi. Efter att ha besökt ett värdshus börjar fordonet av okänd anledning köra väldigt fort och det dröjer inte länge innan olyckan är framme. Tankbilen med den livsfarliga lasten kraschar, välter i i ett dike och cisternen innehållande svavelsyran går sönder.

Två svårt sargade kroppar hittas – föraren och hans fru. Men av sonen finns inga spår, förutom en sko. Att pojken ska fräts bort helt av syran är enligt rättsmedicinska experter helt omöjligt. Trots skallgångar hittar man inte några spår av pojken i terrängen kring olyckan. Vittnen berättar om en vit skåpbil som ska ha kört framför tankbilen. Den ska ha stannat vid kraschen, ur den stiger två långa bleka personer som hämtar ett bylte ur lastbilen, för att sedan köra iväg. Vad som egentligen hände är det fortfarande ingen som vet.


Bildkälla: TT Bild

Kommentera
Kopiera länk
Dela