Oslobörsen sjönk som en sten

Har inte fallit så mycket sedan Black monday 1987.


Krisen på finansmarknanden har nått grannlandet Norge. På måndag eftermiddag sjönk indexen på Oslo börs ett tag med hela tolv procent. Det är det näst största fallet i Norges historia. Klockan 17.38 hade siffran siffran stigit med tre procent. Nu ligger indexen kvar på minus 9,71 procent.

– Detta är ett tecken på att marknaden inte tror att det amerikanska räddningspaketet är tillräckligt, säger Guro Steine kommunikationsrådgivaren till Dagbladet och fortsätter:

– I vårt land påverkas huvudindexen också av att oljepriserna för ögonblicket är lågt.

Men norrmännen behöver inte oroa sig, säger Harald Magnus Andreassen, chefsekonom på First Securities.

– Ett fall på upp emot nio procent är speciellt, men det är helt normalt att börsen upplever ett fall på mellan 40 och 60 proent vart femte år. Nu är det fem år sedan vi såg brunnen och sedan toppnoteringen i maj har huvudindexen fallit med 45 procent, och kommer att falla ytterligare 25 till 30 procent, säger Andreassen.

Bland annat gick StatoilHydro ned 8,59 procent, Hydro gick ned 7,36 procent och Yara med 8,39 procent, skriver Dagbladet.

Endast under Black monday 1987 har Oslo börs fallit så mycket. Då lades rekordet på tolv procent på en dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.