Qviberg: "Börsen börjar klättra 2009"

Finansmannen Mats Qviberg spår uppgång och ger regeringen högsta betyg.


De som väntar på nästa börståg kan börja se sig om. Finansmannen Mats Qviberg spår att börsåret 2009 kommer att kontrastera mot finanskrishösten och se ljusare ut.

I slutet på förra månaden menade han att börsen nått botten.

– Huvudtesen är att börsen bottnade sent i oktober - mitten av november. Vi vet inte förrän om ett par månader om den tesen består, men det är i alla fall den som Öresund arbetar efter, säger Mats Qviberg, vd Öresund, till Dagens Industri.

Han tror därför att börsen kommer att gå upp under 2009, men att det kommer att bli stökigt och en massa efterspel. Hans devis "tre år upp och ett och ett halv år ned" passar för en uppgång för nästa år.

– Och nu har vi haft en nedgång i omkring ett och ett halvt år. En nedgång som i och för sig varit ovanligt stor, säger han.

Enligt Qviberg ligger konjunkturvändningen cirka ett år efter börsen.

– I den reala ekonomi kommer det att vara jobbigt hela nästa år. När människor har vänner och bekanta som blir arbetslösa blir de rädda. Nu gäller det att gjuta mod i marknaden genom finans- och penningpolitik.

Han är nöjd med regeringens insatser under finanskrisen.

– MVG. De har varit jätteduktiga och det har även Riksbanken varit. Räntehöjningarna i juli och september var olyckliga, men nu har Riksbanken rättat till misstagen, säger Qviberg till Dagens Industri.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efter fakturafusk – chef får gå

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar ny styrka till Röda havet

Försvarsmakten skickar en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag. Insatsen som sådan är naturligtvis inte riskfri, säger försvarsminister Pål Jonson (M).