Hon är hetast för Riksbanken

- 10/01/2009, 16:31 -

Swedbanks Cecilia Hermansson kan bli Stefan Ingves parhäst i Riksbanken.

Det drar ut på tiden. Att hitta en efterträdare till vice riksbankschef Irma Rosenberg är inte alldeles enkelt. Samtidigt befinner sig Riksbanken i de oroligaste tiderna på finansmarknaderna på länge. Men ändå finns det spekulationer i finanscentrat om vem som kan bli Rosenbergs efterträdare.

– Läget är exceptionellt och det är viktigt att ha full besättning, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, som tycker att det är olyckligt att tillsättningen drar ut på tiden, till Dagens Industri.

De flesta spekulanterna utgår ifrån att det blir en kvinna på posten för att någorlunda balansera den mansdominerade Riksbanken. Annars skulle endast en kvinna, Barbro Wickman-Parak, ingå i direktionen.

– Påstår de att de inte hittar någon lämplig kvinnlig kandidat skulle det se riktigt illa ut, säger en analytiker.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson får ses som stalltipset. Hon har en liknande profil som Irma Rosenberg, som är expert på makroekonomiska prognoser i första hand. Andra heta tips är Länsförsäkringars Marie Giertz, Almegas Lena Hagman och Nordeas Annika Winsth.

Flera på finansmarknaderna vill se en vice riksbankschef med praktisk erfarenhet från ränte- och valutamarknaden.

– Med tanke på hur det ser ut på finansmarknaderna just nu vore det bäst att ha någon med näraliggande marknadskännedom, kunskaper, kontakter och engagemang, säger en analyschef, till Dagens Industri.

Skrivet av: