Stockholm

Lundgren vet när börsen bottnar

Bo Lundgren sätter en tjuga på att det vänder under hösten 2009.


Läs mer

När Riksgäldens generaldirektör och en av de svenska storprofilerna under finanskrishösten Bo Lundgren tittar in i börsspåkulan inför nästa år ser han när vändningen kommer. I likhet med finansmannen Mats Qviberg tror han att börsen vänder under 2009.

– Det kommer att bli bättre go i kreditmarknaderna efter årsskiftet. Jag tror på en återhämtning, men det kan gå fortsatt illa under en lång period. Jag tror dock det är möjligt att det bottnar ur under hösten 2009. Jag är optimist och sätter en tjuga på att det svänger i oktober-november nästa år, säger Bo Lundgren till E24.

I grunden är han en optimist och tror att det snart blir rätsida på problemen som följer av finanskrisen. I och med att bankerna brukar vara försiktiga inför årsskiften och vill ha god ordning på böckerna kan kreditgivningen lossna ordentligt efter den 7 januari.

– Jag hoppas att det börjar bli ett bättre funktionssätt på de finansiella marknaderna, att de kommer att fungera bättre. Det är ett bekymmer med avgiften till garantiprogrammet, jag hoppas att EU tittar på det, säger han.

Och om det skulle bli en oväntad vändning kan Riksgälden låna ut betydligt mer pengar än vad som sker i dag.

– Nu lånar vi 100-150 miljarder mer än vad staten behöver och placerar i tillgångar. Vi har en låg statsskuld och bra rykte. Vi kan låna flera hundra miljarder till, men ju mer man lånar ju tuffare blir villkoren, säger Lundgren till E24.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.