Deflation kan lamslå svensk ekonomi

- 21/12/2008, 09:52 -

Finansminister Anders Borg står inför nästa svåra prövning.

Än är inte finanskrisen över. I bakgrunden spökar deflationen, där den allmänna prisnivån faller, som kan ställa till det ordentligt för den svenska ekonomin. Centralbankernas mardröm kan därmed snart, till experternas förtret, gå i uppfyllelse.

Handelsbankens makroekonomer tycker att regeringen inte ska underskatta risken för deflation i dagsläget.

– Jag tror att centralbanker över hela världen oroar sig för deflation, även om man inte vill flagga upp för det, för då agerar hushållen därefter, säger Stefan Hörnell, makroekonom på Handelsbanken, till Dagens Industri.

Deras scenario är att priserna på varor och tjänster kommer att stiga nästa år samtidigt som arbetsmarknaden hamnar i en frysbox och kraven på intakta eller sänkta löner höjs.

– Vi tror på en betydligt lägre inflationstakt än Riksbanken om man tittar på längre sikt. Vår prognos ligger på 0,5 procent ända fram till 2010. Och prognoser är prognoser. Skillnaden mellan en inflationstakt på 0,5 och negativa tal är inte särskilt stor, säger Hörnell.

Deflation är något av centralbankernas mardröm då det blir lönsamt för hushåll och företag att skjuta upp konsumtion och investeringar. Hoppet om ständigt sjunkande priser och jakten på de lägsta priserna gör att ekonomin helt stannar upp.

– Det blir lite av en självuppfyllande profetia. Konsumenten väntar med att köpa den där grejen man vill ha, eftersom man kan köpa den billigare om en månad. Du får en deflationsspiral som är svår att komma ur, säger Hörnell till Dagens Industri.

Därför tror Handelsbanken att Riksbanken räknar med deflationsrisken och fortsätter på sin linje att sänka räntan väldigt kraftigt för att motverka scenariot.

Skrivet av: