Carnegies förfall

Investmentjätten som blev offer för sin egen hybris. Nu avslöjas historien om Carnegie.


Carnegie fördes till höga höjder. Skickliga finansanalytiker och ivriga handlare slöt upp med investmentbanken och bröt mot reglementet. Det blev en svindlande färd som slutade med fritt fall. Carnegies historia vittnar om vad som gick fel.

– Hela finansbranschen är starkt driven av pengar, synen har varit att om det är bra för aktieägarna är det okej, man har haft ett alibi att göra vad som helst, säger en tidigare högt uppsatt chef inom Carnegie, till Fokus.

Lars Bertmar var frontfiguren som satsade friskt i början av 2000-talet. Vinsterna centrerades mestadels kring riskfylld aktiehandel. Carnegie är en fristående och relativt okontrollerad bank som har kunnat dölja till exempel felaktig redovisning. Det är också den enda svenska banken där de anställa har fått dela på den frikostiga nettovinsten. Man försökte skydda de så kallade bonusarna med alla medel.

– Alla känner varandra och gynnar varandra. Transparensen i dag gör också att alla ser vad alla andra tjänar och då vill de ha minst lika mycket själva. Då skapar man olika former av mer eller mindre kortsiktiga belöningssystem, säger Mats Qviberg, till Fokus.

Karin Forseke tog över efter Lars Bertmar 2003 och ville styra upp verksamheten. Vissa menade då att hon "ökade byråkratin". Hon tillsatte bland annat en riskkommitté, kreditkommitté för att försöka skapa kontroll i det höghöjdsläge man befann sig på. Forsekes system kallades "cancersvulsten" inom organisationen.

– Det är världens smartaste människor som har tagit fram systemen för riskkontroll, men det krävs människor och ett starkt ledarskap för att styra hur de används, säger en källa.

Vd Stig Vilhelmsson, tidigare handlarchefen, tillträdde efter Forseke och blev en del av det kaos som skulle leda Carnegie i fördärvet. Desperata lösningar ledde till slut till indraget verksamhetstillstånd och förstatligande. Inte ens Riksbankens mångmiljardlån hjälpte inte det stjälpta Carnegie.

Finansinpektionen och Riksgälden fick till slut dra i handbromsen och ta över söndertrasade Carnegie. Nu letar regeringen efter köpare till Carnegie och det bli troligtvis en av de andra storbankerna, skriver Fokus.

Mats Qviberg om "finanstsunamin" på Stora Börsdagen 2008:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.